Haberler

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı kadın tarihine iz bırakacak gönüllüler arıyor

15 Haziran 2019 22:41

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı kadın tarihine iz bırakacak gönüllüler arıyor.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, kuruluş senedinde de belirtildiği gibi “Kadınların geçmişini iyi tanımak, bu bilgileri araştırmacılara derli toplu bir şekilde sunmak ve bugünün yazılı belgelerini gelecek nesiller için saklamak” amacıyla, Aslı Davaz, Füsun Akatlı, Füsun Ertuğ-Yaraş, Jale Baysal ve Şirin Tekeli tarafından kuruldu.

Vakıf, 1990-2018 yılları arasında; kadın merkezli ulusal/uluslararası sempozyumlar, paneller, konferanslar, söyleşiler, açık oturumlar, oyun gösterimleri, eğitim seminerleri, konserler, sergiler, okuma günleri, geziler, dia ve film gösterileri, imza günleri, şiir dinletileri olmak üzere 500 civarında etkinlik düzenlemiştir. Vakfın kuruluşunun 20. yılı çalışmaları kapsamında, eski harfli Türkçe kadın dergilerinden 8 dergi, Osmanlı Türkçesi bilmeyen, bunun eksikliğini hisseden araştırmacılar için Kadınların Belleği Dizisi adıyla çeviri yazımı yapılarak yayımlanmıştır. 2017-2020 döneminde, 30. yıl özel yayını olarak Kadınların Belleği Dizisi 2 Çeviri Yazım Projesi kapsamında bir önceki dizide çeviri yazımı yapılmayan 32 eski harfli Türkçe kadın dergisinin çeviri yazımı yapılmaktadır.

Vakıf, sağlama, koruma ve erişime sunma çalışmaları çerçevesinde önemli özel arşivler ve koleksiyonlar temin etmekte, bu arşiv ve koleksiyonların daha çağdaş bir düzende, okuyucuya ve araştırmacıya sunulması amacıyla yeni düzenlemeler yapmakta ve erişimi hızlandırmak ve kolaylaştırmak için dijitalleştirme çalışmaları sürdürmektedir. Vakfın geleneksel bir yayını olan tematik ajandaların yayınlanması da çalışmalarının bir parçası olarak devam etmektedir.

1990 yılından bu yana Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın geldiği aşama, bu konuya duyulan ilginin ve bu işe emeğini, zamanını, kısıtlı da olsa maddi olanaklarını sunan yüzlerce kişinin çabalarının sonucudur.

Vakfın kuruluş aşamasında gerekli olan maddi destek, Şirin Tekeli, Aslı Davaz, Hayrünnisa Köni, Feyza Tulga, Gül Derman, Uğur Derman, Minu İnkaya, Ayla Gürsoy, Fatmagül Berktay, Gülsün Karamustafa, Füsun Akatlı, Türkân Saylan, Şirin Edin, Yaprak Zihnioğlu, Leylâ Erbil, Pınar Kür, Şemsa Özar, Aylin Tektaş, Gülsen Bükülmez, Mihriban Özbaşaran, Oğuz Tanındı, Göksal Ziylan, Ajans Ada Çalışanları, Rezzan Tuncav, Jale Baysal, Esra Tümertekin, Gülbün Çıtal, Güner Çıtal, Bilge Taner, Ferhunde Özbay, Ayşe Öncü, Öget Öktem, Levent Üner, Hamra Teker, Ayşe Teker, Esra Teker, Hür Yümer, Serra Yılmaz, Nihal Kara, Şükran Ketenci, Şahika Yüksel, Lale Akkoyunlu, Zeynep Göğüş, Fatma Karakurt, Ayşe Buğra, Leman Şenalp, Aslıhan Karabiber, Ela Güntekin, Şeyma Arsel, Hulki Aktunç, Semra Aktunç, Tülay Özdeş, Şule Malhan, Feryal Gürpınar, Nur Mardin, Sevil Solmaz, Füsun Yaraş, Erendiz Atasü, Sevim İşgüder, BİLSAK, Nurperi Sancak, Menije, Müzehher Erim, Serpil Eryılmaz, FİN AŞ., Necla Arat, Deniz Kandiyoti, Müge Gürsoy, Marie Claire-Suay Aksoy, Demet Işık, Betül Mardin, Mehveş Demiren, Mesiha Saat, Garanti Bankası, Birlikte Öğrenelim Viyana Derneği* tarafından sağlanmıştır. Vakıf logomuz Sait Maden tarafından tasarlanıp, Vakfımıza armağan edilmiştir. Burada ismi yer almayan daha birçok kişinin emekleri ve katkılarıyla, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı bugün kadın tarihi kaynaklarının korunduğu önemli bir kurum haline gelmiştir.