Haberler

İzmir'de Harmandalı GGM'de olay çıktığı gerekçesiyle çok sayıda sığınmacı avukatlarıyla görüştürülmeden geri gönderildi

Avukatlar, İzmir Valiliği'nin sığınmacıları yolladığı otobüsün önüne geçerek durdurmaya çalıştı

25 Haziran 2022 09:50

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) olay çıktığı bilgisi üzerine bölgeye giden avukatlar ve sığınmacı yakınları geceden beri müvekkilleriyle görüştürülmedi. İçeriden haber alamayan avukatlar, İzmir Valiliği'nin sığınmacıları yolladığı otobüsün önüne geçerek durdurmaya çalıştı. Otobüslerin durmadığı ve avukatların üzerine sürdüğü anlar kameralara yansıdı. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise yananların ardından GGM'ye gitti. Çepni içeri alınmadı ve yetkili kimsenin olmadığı söylendi.

Harmandalı GGM'de önceki gece olay çıktığı bilgisi üzerine bölgeye çok sayıda jandarma, itfaiye ve ambulans gönderildi. Olay sonrası İzmir Barosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar ve sığınmacı yakınları GGM'ye gitti. İçeri alınmayan avukatlar ve sığınmacıların yakınları uzun süre bekledi. Ardından avukatlara herhangi bir bilgi verilmeden sınır dışı edilmek veya başka yere sevk için mültecilerin araçlara bindirildiği belirtildi.

Avukatlar müvekkilleriyle görüştürülmedi

Gece saatlerinden beri GGM önünde bekleyen avukatlar kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Müvekkilleriyle görüştürülmeyen avukatlar ise sığınmacıların bindirildiği otobüslerin önünü keserek engel olmaya çalıştı. Otobüsler avukatların üzerine sürüldü. O anlar kameralara yansıdı.  

HDP'li vekil içeri alınmadı

HDP Milletvekili Murat Çepni, İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde (GGM) bulunan göçmenlerin otobüslerle gönderilmesinin ardından GGM’ye gitti. Çepni Merkez içerisine alınmadı ve kendisine içeride yetkili birinin olmadığı söylendi. o anları sosyal medya hesabından paylaşan Çepni "Geri Gönderme Merkezi’nde neler oluyor?" diye sordu.

"Fakat buradakiler insanlar, hiçbir zulme maruz bırakılamazlar"

Vali ve vali yardımcısına da ulaşamayan Çepni, GGM önünde açıklama yaptı. GGM’nin daha önce göçmenlere zorla ‘gönüllü geri dönüş’ belgesi imzalatılmasıyla gündeme geldiğine dikkat çeken Çepni şunları söyledi:

“Bilgi almak için geldiğimizde kaygılarımız daha da arttı. Tüm kamuoyunun ilgisi burada olmalı. Burada neler oluyor? Bu insanlar Türkiye’nin de bizzat içinde olduğu savaş politikalardan kaynaklı buraya gelmek zorunda kalmış. İktidarın Avrupa ve dünya ile yaptığı pazarlıklar ve ne olduğu belli olmayan politikaların malzemesi haline getirilmeye çalışılıyor. Önce ‘geri göndermeyeceğiz’ dediler. Sonra gelişen mülteci karşıtı ırkçı hareketten kaynaklı başka şeyler söylemeye başladılar. Fakat buradakiler insanlar, hiçbir zulme maruz bırakılamazlar."

Valilik açıklaması

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde kalan mülteciler arasında 23 Haziran saat 22.00 sularında kargaşa çıktığını belirtildi. Açıklamada "Geri Gönderme Merkezi'nde görevli güvenlik personeli ve kolluk birimlerimizce olay kısa sürede kontrol altına alınmış olup merkezde herhangi bir yangın, ölüm ve yaralanma söz konusu değildir. Ülkemizde yasal kalış hakkı bulunmayan yabancıların sınır dışı edilmek üzere idari gözetim altında tutulduğu Geri Gönderme Merkezi, rutin faaliyetlerine devam etmektedir" denildi.

İzmir Barosu'ndan "Valilik açıklaması gerçeği yansıtmıyor" açıklaması

Yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yapan İzmir Barosu, Valiliğin açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Açıklamada “Bugün İzmir Valiliği tarafından merkezdeki olayların yabancıların çıkardığı bir kargaşadan ibaret olduğu; yangın, ölüm ya da yaralanma durumunun söz konusu olmadığı, kurumun rutin faaliyetine devam ettiği açıklaması yapılmıştır.

Avukatların kuruma alınmadığına ilişkin kesin bilgilere rağmen valilikçe yapılan bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığı tartışmasızdır. Avukata erişimin engellendiği rutin faaliyet olamaz. Bu nedenle söz konusu valilik açıklaması başta baromuz olmak üzere diğer tüm bağımsız kurumlarca teyide muhtaçtır" denildi. Ayrıca yaşanan olaylardan sonra baro olarak konuya müdahil oldukları, kurum müdürü ve vali yardımcısı ile görüştükleri ifade edilirken avukatların içeriye alınmaması eleştirildi.

226 Afganistanlı sığınmacı geri gönderildi

Öte yandan AA'nın aktardığı habere göre, Türkiye'nin farklı illerinden İzmir GGM'ye getirilen 226 Afganistanlı sığınmacı sınır dışı edilmek için İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na görüldü. Afganistan Hava Yollarına ait uçağa bindirilen sığınmacıların Afganistan'ın başkenti Kabil'e iniş yapacağı öğrenildi.