Muammer Brav'la 'Ekşın'

İstanbul Modern Sinema'dan yeni seçki: 'Biz de Varız!' bu yıl online ve ücretsiz

Programın küratörü Müge Turan ve yönetmen Deniz Tortum, Muammer Brav'ın konukları

14 Aralık 2020 17:46

İstanbul Modern Sinema'nın, Türkiye sinemasından yeni filmleri bir araya getirdiği 'Biz de Varız!' programının dokuzuncusu, 17- 30 Aralık tarihlerinde ilk kez çevrimiçi ve ücretsiz olarak düzenlenecek. Aralarında ödüllü film ve belgesellerin olduğu programda "Hayaletler", "Kumbara", "Bina", "Maddenin Halleri", "Mimaroğlu" gibi 11 yapım izleyiciyle buluşacak. 

İstanbul Modern Sinema Küratörü Müge Turan ve programın filmlerinden 'Maddenin Halleri'nin yönetmeni Deniz Tortum, Muammer Brav'ın konukları oldu.

Turan, "'Biz de Varız!', yıl içindeki bizi en çok coşturan, heyecanlandıran, festival etkisi veren bir program. Normal şartlarda sinema salonlarına doluşulurken, ilk kez çevrimiçi ve ücretsiz olacak. Tüm Türkiye izleyebilecek. Birbirinden iyi 11 filmi bir araya getirip gösterebildiğimiz için mutluyum" diye konuştu.  

Seçkide yer alacak 'Maddenin Halleri' isimli filmi ile Altın Portakal ve İstanbul Film Festivali'nde 'En iyi film' ödülünü alan Deniz Tortum, "Belki biraz daha yorucu oluyor uzaktan takip etmek, mutluluğu paylaşamamak. Ama buradan da paylaşmış olduk o sevinci" dedi. 

"Bu senenin yıldızı belgesel kategorisinde" 

Programın küratörü Müge Turan, programın online platformda nasıl gerçekleştirileceğini "Kayıt oluyorsunuz. Size verilen şifreyle 3 saat içinde izleyebiliyorsunuz. Ancak kontenjanı var. 'Biz de Varız!'ın biz özelliği de söyleşiler. Her film gösterimiyle birlikte filmin yönetmen ve ekibi söyleşiler gerçekleştirecek Youtube'da" şeklinde anlattı. 

"11 filmin 6'sı belgesel"

"11 film gösteriyoruz, bunların 6'sı belgesel. Bunlardan her biri aslında biraz kurmaca da içeriyor, biraz sinemanın kendisi ile uğraşıyor. Bu belgesellerin hepsinin aynı zamana gelmesi nedendir, yıldızlar mı doğru şekillendi bilmiyorum. Ama bu senenin yıldızı belgesel kategorisinde. 17 Aralık Perşembe günü başlıyoruz. 30 Aralık'a kadar devam ediyor. Filmlerimiz ücretsiz ama kayıt olmanız ve kayıt olduktan sonra 3 saat içinde izlemeniz gerekiyor. Bu sene böyle."

Altın Portakal ve İstanbul Film Festivali'nin 'En iyi film'i 'Maddenin Halleri' de programda

'Maddenin Halleri'  isimli filmi ile Altın Portakal ve İstanbul Film Festivali'nde 'en iyi film' ödülünü alan Deniz Tortum, New York'tan katıldığı söyleşide "Belki biraz daha yorucu oluyor uzaktan takip etmek, mutluluğu paylaşamamak. Ama buradan da paylaşmış olduk o sevinci" diye konuştu. 

"Sağlık çalışanlarını anlatan bir film yapmayı istiyordum"

Deniz Tortum, filmi 'Maddenin Halleri'ni şöyle anlattı: 

"Maddenin Halleri, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde geçiyor. Gözlemci ve biraz da deneysel bir belgesel. Aslında belgesel ile kurmacayı ayırmayı ben de sevmiyorum. Çünkü önünde sonunda bir film. Filmin konusu doktorların gündelik yaşamları ve hastanede yaşam. Hastaneyi, çevresindekilerle bir bütün olarak anlatmaya çalışan bir film. Babam 30 yılı aşkındır Cerrahpaşa'da çalışıyor. O yüzden büyürken ve hayatım boyunca orayı gözlemleme şansım oldu. O yüzden hastanede sağlık çalışanlarını anlatan bir film yapmayı hep istiyordum, bu filmin çekimleri de 2015'te başladı."

Hastanenin 'karanlığı ve eğlencesi'

"Hem hastanenin karanlığı, hem o eğlencesi ve gündeliği filmde bir arada. Belki benim aklımda olanlardan biri o ürkütücülükle barışmak. Birkaç yeni proje üstünde çalışıyorum. Çok net bir şey yok ama birkaç senedir iklim krizi ve iklim krizi iletişimi üzerine çalışıyorum. Bir yandan kurmaca film üzerine çalışıyorum ama onun herhalde biraz daha süresi var. Aslında kurmaya çalıştığım kurmacanın üretim yönteminin de belgesele yakın olacağını düşünüyorum. Aslında bu biraz daha üretim yöntemiyle ilgili bir fark."