Haberler

İBB'den restorasyon kurbanı tarihi çeşmeyle ilgili açıklama: Kusurlu çalışma durduruldu, adli ve idari işlem başlatıldı  

03 Eylül 2019 16:48

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, restorasyonu tartışma konusu yaratan Karaköy'deki Mimar Sinan'ın yaptığı çeşmeyle ilgili incelemeler yaptığını belirterek, bahse konu çeşmenin kuzeybatı cephesinde duvarın bir bölümü ile hazne tonozunun bir bölümünün yıkıldığını belirtti. 

İBB'nin açıklamasında, çeşme restorasyonu sırasında, "Danışma kurulunun verdiği, 'sehim yapmış olan duvardaki taşların sökülüp aynı malzeme ile aslına uygun olacak şekilde yapılması kararına uyulmadığı görülmüştür" denildi. 

İBB'nin açıklamasından devamı şöyle:

"Tespit edilen bu hususlar, mülkiyet sahibi Vakıflar Genel Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm birimlere gönderilmiş olup, belediyemizin kurumsal kimliği ile bağdaşmayan, İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları onaylı projeye uygun olmayan, kusurlu çalışma durdurulmuş söz konusu uygulama ile ilgili adli ve idari işlemler başlatılmıştır.

Bu arda kamuoyuyla şunu da paylaşmak isteriz; restorasyon çalışmalarının başlamasıyla birlikte, tarihi çeşmenin üzerinde uzun yıllardır yer alan ve çay ocağı olarak kullanılan betonarme yapılar sökülmüştür. Çeşmenin hazne bölümünde ise, dönemine uygun olmayan çimento esaslı sıva ve zemin kaplama malzemeleri kaldırılmıştır.

İBB olarak; İstanbul 2 No'lu Koruma Kurulu kararlarına göre restore edilen çeşmenin, aslına uygun şekilde yenilenerek İstanbulluların hizmetine açılacağını da eklemek isteriz."