Haberler

EYT görüşmelerinde gerginlik: EYT'liler farkında; bunların tek derdi seçim

02 Şubat 2023 13:36

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Toplantıda gergin anlar yaşanırken, muhalefet milletvekilleri, düzenlemeyi eksik olduğu gerekçesiyle protesto etti. Muhalefet milletvekilleri, "Bu iktidarın tek derdi seçim. Gidiyor olmalarının korkusu ama EYT'liler bunun farkında. Ne yaparsanız yapın EYT'liler size sandıkta gerekli cevabı verecek" dedi.

EYT düzenlemesinde Meclis Başkanlığı'na sunulan düzenleme, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınıyor. Sabah saatlerinde başlayan toplantıya, komisyon üyelerinin yanı sıra milletvekilleri, bakanlık bürokratları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve EYT derneklerinin temsilcileri katıldı.

Teklif hakkındaki son düzenlemelerin yapılması planlanırken, ellerinde dövizlerle salona gelen muhalefet milletvekilleri, düzenlemeye tepki gösterdi. O esnada salonda olan AKP milletvekilleri ile muhalefet arasında kısa süreli bir gerginlik ve sözlü sataşma yaşandı. Milletvekilleri, "Staj ve çıraklık mağdurlarının olmadığı EYT eksik kaldı" , "Staj ve çıraklık SGK başlangıç sayılsın" yazılı dövizler açtı. 

Muhalefet, "düzenleme eksik" dedi

Kanun teklifi, Meclis'e sunulduktan sonra son 5 bin ile 5 bin 975 gün prim sayısı gündeme gelmeye başlamıştı. Bu da kademeli prim günü tartışmasını getirdi. Gergin başlayan görüşmelerde muhalefet milletvekilleri, düzenlemenin eksik olduğunu söyledi. Hem katsayı hem de prim gün sayısı konusunda mağduriyet olduğu belirtildi. 

"Bunların tek derdi seçim"

Yaşanan tartışmalarda muhalefet milletvekilleri, "Bu iktidarın tek derdi seçim. Gidiyor olmalarının korkusu ama EYT'liler bunun farkında. Ne yaparsanız yapın EYT'liler size sandıkta gerekli cevabı verecek" dedi. 

HDP Milletvekili Garo Paylan, "Emekliler 5 bin primle emekli olacakken getirdikleri yasayla 5 bin 975 gün prim ödemek zorunda kalacaklar. EYT'ler, şimdi EFT'liler oluyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz... Milyonlarca stajyer ve çırak bu düzenlemeyle mağdur olacak. EYT miladı, 31 Aralık 1999 olmalıdır. Bunların derdi seçim, bizim derdimiz EYT'lilerin haklarının yerine getirilmesidir. EYT'liler emekli olunca büyük bir hayal kırıklığına uğrayacaklar. Yalnızca 5 bin 500 TL maaş alacaklar. En düşük emekli maaşı 10 bin TL'nin üzerine mutlaka taşınmalıdır" diye konuştu.