Gün Olur

Emin Çapa: Ekonomi kanser, aspirin yetmez kemoterapi şart

Ekonomi uzmanı gazeteci Emin Çapa, Hakan Aksay'ın sorularını yanıtladı

01 Mart 2019 12:58

Ziraat Bankası konut ve İhtiyaç kredisi faizlerini indirdi, KOBİ’lere 25 milyar liralık kredi paketi açıklandı. Bu adımlar ekonomideki daralmaya can suyu olabilecek mi? İş Bankası'nın kâr dağıtım talebini BDDK neden reddetti? Ekonomi uzmanı gazeteci Emin Çapa, Hakan Aksay'a atılan adımları yorumladı.  

Emin Çapa'ya göre KOBİ'lere açıklanan destek , yerel seçim öncesi 'yangın yokmuş hissi yaratma' amacını taşıyor. Yapısal reformlar olmadan orta ve uzun vadede ekonominin sürdürülemez olduğunu söyleyen Çapa, "hukuk, demokrasi, insan haklarında reformlar şart" diye konuştu. 

Çapa, hukukun neden şart olduğunu şu örnekle açıkladı: Milli gelirin dörtte birinden fazlasını 10 şirket almış ihalelerle. 205 milyar dolarlık ihalenin 135 milyar dolarını Cengiz, Kolin, Limak şirketleri almış. Bu kaynak aktarımını gösteriyor. 

Ekonomide rakamlarla oynayarak gidilecek yerin kalmadığına vurgu yapan Çapa, "Ekonomi kanser, aspirin veriliyor. Oysa kemoterapi gerekiyor" dedi. Bankaların BDDK'nın baskısı altında olduğunu belirten Çapa'ya göre enflasyonla mücadele gerekçesiyle patronlara telefon edilip 'Açıklamanız nasıl olacak' diye soruluyor. 

Türkiye ekonomisine ilişkin göstergelerin ihracat dışında eksiye doğru gittiğini belirten Çapa, seçimlerden sonra enflasyon ve işsizliğin artacağını savundu. Tanzim satışlarla ilgili soruyu da "Patates soğan kuyruğu bir seçim vaadi olabilir mi? İnsanlar yakında kız istemeye üç kilo patlıcanla gidecek. Komünist sisteme geçtiysek bunu sürekli hale getirsinler o zaman" ifadelerini kullandı. 

Emin Çapa, Hürriyet Gazetesi Washington Temsilcisi Cansu Çamlıbel'in, Ankara-Washington hattındaki S-400 krizinde keskin bir viraja girildiğine dair yazısını da hatırlattı. Çamlıbel, Hürriyet'ten ayrıldığını duyurmadan önce yayınlanan son yazısında, S-400 gerginliğiyle ilgili olarak "Bu öyle bir viraj ki kriz atlatılamazsa Türkiye açısından sonuçları çok katmanlı ve uzun soluklu olacaktır" yorumunda bulunmuştu. Gazeteci Çapa da bu krizin aşılmadığı durumunda ekonomik yaptırımların gündeme gelebileceğini söyledi.