Dış Politikayla İçli Dışlı

Emekli Büyükelçi Hakan Okçal, Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'ya yönelik söylemlerini değerlendirdi: Kapıkule'nin ötesinde etkisi yok!

Emekli Büyükelçi Hakan Okçal, M. Kaan Kurtuluş'a yorumladı

07 Temmuz 2022 17:05

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda varılan mutabakatın ardından, NATO üyesi ülkelerin parlamentolarında onaylanmasına ilişkin sürece geçilmesini yorumlayan Emekli Büyükelçi Hakan Okçal, iki ülkenin NATO üyeliğinin engellenmesinin zor olduğunu söyledi. Okçal, NATO’nun soğuk savaştan sonra bir kimlik ve anlam arayışına girdiğini, bunun da Ukrayna savaşından sonra somut bir biçimde vücut bulmaya başladığını belirterek “Türkiye'nin bu yeni genişlemeyi durduramayacağını düşünüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusundaki söylemlerini yorumlayan Okçal, "Kapıkule'nin ötesinde etkisi yok" ifadelerini kullandı. 

“Bu iadeleri konusunun ne olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz"

Türkiye’nin iade talebinde bulunduğu 73 kişinin tamamının iade edilmesinin de zor olduğunu belirten Okçal, “Bu iadeleri konusunun ne olduğunu hiçbirimiz bilmiyoruz. 73 rakamı var ama bu 73 kişinin kim olduğu, hangi suçlamaların olduğu,  İsveç vatandaşları mı değil mi bilmiyoruz. Öyle ise hiçbir ülke kendi vatandaşını iade etmez” diye konuştu. 

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya ile imzaladığı mutabakat metninin yanı sıra Erdoğan’ın “söz verdiler” şeklindeki açıklamasını hatırlatan Okçal, “Söz verdiler,  yerine getirsinler’ denilebilir ama böyle bir uygulama yok esas olan Avrupa Birliği mevzuatı ve o ülkelerin kendi yargısal süreçlerdir” dedi. 

"Türkiye ancak parlamentosunda geciktirir ama önleyemez"

 İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için TBMM’de yapılacak oylamaya işaret edilmesinin anlam taşıdığını söyleyen Okçal, Türkiye dışındaki NATO ülkelerinin üyelik sürecine olumlu baktığını hatırlatarak “Parlamenter onay sürecine baktığımızda 30 ülkeden sadece Türkiye itiraz ediyor. Diğerleri kuvvetli bir destek veriyorlar. Çünkü bu, Türkiye krizinin ötesinde anlam taşıyan bir genişleme dalgası NATO için. NATO, soğuk savaştan sonraki en büyük krizle karşı karşıya. Bu süreci Türkiye ancak parlamentosunda geciktirir veya 29 ülke onaylar parlamentoda Türkiye sonra parlamentoda reddeder. Ama ben bunu çok olası görmüyorum. 

İsveç ve Finlandiya’nın dünyanın en gelişmiş demokrasileri arasında yer aldıklarını hatırlatan ve NATO’nun da sürekli vurguladığı demokrasi anlayışı için bu ülkelerin üyeliğinin önemli olduğunu belirten Okçal, “Türkiye'nin bu yeni genişlemeyi durduramayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılım protokolleri ne anlama geliyor?

Erdoğan'ın 'TBMM' uyarısından ne anlamalı?

'Verilen sözler': Brüksel ve Ankara'yı ne bekliyor?

Emekli Büyükelçi Hakan Okçal, M. Kaan Kurtuluş'a yorumladı.