Muammer Brav'la 'Ekşın'

Bir psikolojik gerilim dizisi 'Terapist'in oyuncu ve yönetmeni T24'te: "10 dakikada 2,5 saat etkisi veren bir dizi"

Yönetmen Zeynep Dadak ve başrol Muhammet Uzuner, Muammer Brav'ın konukları

03 Şubat 2021 15:17

Türkiye’nin yeni dijital içerik platformu Gain’in, psikolojik gerilim tarzındaki dizisi "Terapist" izleyicisiyle buluştu. Kısa ve etkili bölümlerden oluşan bu alışılmadık formattaki dizi izleyicilere farklı bir deneyim sunarken, dizinin yönetmeni Zeynep Dadak ve başrol oyuncusu Muhammet Uzuner, Muammer Brav'a diziyi anlattı. 

Gain'de yayınlanan 'Terapist' dizisinin yönetmeni Zeynep Dadak ve başrol oyuncusu Muhammet Uzuner, Ekşın'a konuk oldu. "Benim merakla izlediğim ve öğrenmeye çalıştığım türlerden biriydi polisiye" diye konuşan yönetmen Dadak, "Bir yandan da aslında psikolojik terapiyle sinemanın hep çok ilişkili olduğunu düşünürdüm. Bizim dizimizde de hem senaryonun hem de dizinin alt metninin anlamı için bence terapi ve polisiye arasındaki ilişkiye bakmamak imkansız" dedi.

Dizinin hikayesinin ana unsurlarını ve canlandırdığı karakteri anlatan başrol oyuncusu Muhammet Uzuner "Aslında bir polisiye gerilim dizisi. Aslında alışık olduğumuz bir tür. Bir terapistin karısının öldürülmesiyle beraber bir katili arama süreci. Fakat burada enteresan olan şey terapi işiyle beraber bu katili arama serüveninin iç içe geçmesi... Yani birinin birine yaraması durumu. Aslında anlattığı şey, bir terapistin, karısının katilini araması. Yaşadığı sorunlardan bir tanesi de 'Ben nasıl göremedim' durumu. Sadece buradan bile başlı başına bir film çıkabilir" diye konuştu. 

"7 bölümlük bir katili araştırdık bitti hikayesi değil" 

Dizinin 10-15 dakika arasında değişen bölüm süreleri ve 7 bölümden oluşmasının kaynağı hakkında ise Dadak, "7 bölümlük bir katili araştırdık bitti hikayesi değil bu. Tıpkı uzun metraj bir filmde olduğu gibi, kendi geçmişiyle ve kendi zaaflarıyla yüzleşen bir adamın trajedisi aynı zamanda. Bunu sadece farklı vurgularla seyirciye vermiş oluyoruz. Metin karşıma geldiğinde en çok ilgimi çeken şey 7 bölümde kısa kısa, vurucu finallerle aktarmasıydı. Aslında  bölüm bölüm bakarsak bir katil hikayesi, ama bütüne bakarsak kendini suçlayan bir terapistin hikayesi. Dizinin bu formatı, bu ikisini bir arada yapabilmeye olanak verdi. Biçimin içerikle olan uyumu ile ilgili neler yapabileceğimi hep düşündüğüm için, sürekli yeni şeyler yapmaya çalışıyorum, bu da biçilmiş kaftandı açıkçası" dedi. 

"Psikolojik terapi sahnelerini etik sorumlulukla yazdık" 

Dizinin Türkiye'nin yeni nesil çevrimiçi içerik platformu olarak ortaya çıkan Gain'de yayınlanması ile ilgili Dadak şunları kaydetti: 

"Gain'e beni davet ekip piyasanın farklı zamanlarından tanıdığım ve güvendiğim insanlardı. Dolayısıyla onların isimlerini parlak bir senaryoyla birlikte görmek, bu teklifin gelmesi sonrası hızlı bir şekilde kabul ettim. Kendimi çok şanslı hissediyorum. Biraz Amerikan formatında olan bir senaryo bu. Ama bağlamı Amerika anlamında değil. Benim için burada önemli olan iki şey vardı. Biz Türkiye'de grup terapisi denen şeyin kurallarına hakim olmak zorunda değiliz sinemasal olarak. Ama bunu ancak bir etik sorumlulukla yaparız. Bunun bir uzmanı var. Bize arka planı unutturup oradaki çarpışmayı anlatan ve bunu da büyük ölçüde oyunculukla yapan bir dünya yaratmaya çalıştım

"10 dakikada 2 buçuk saatlik etki veriyor"

Dizinin başrol oyuncusu Muhammet Uzuner ise dizi sürecini ve diziyi şöyle anlattı:

"Sinema filminde oynadığımızda 1-2 aylık süreçler... Ana akım dizide her bölüm 2 buçuk saat, 'Her hafta bir film' lafı doğru gerçekten. Bana senaryo gelir gelmez 4-5 sayfa okuduktan sonra "Tamam bu olur" dedim. Sonra Zeynep Dadak deyince başka bir yenilik geleceğini, sinema gözüyle çekileceğini düşünüp tamamen içselleştirerek kabul ettim. Benim için 10 dakika olması harika. Oyuncuyu çok mutlu eden, özgür bırakan, son derece zeki insanlarla çalıştık. Ben açıkçası biraz kısa buluyorum ama 10 dakikayı. 25-30 dakika arasına alışkınım. Bizim dizimiz 10 dakika olmasıyla başka bir noktada duruyor. Ama 10 dakikada 2.5 saatlik bir etki vermesi müthiş bir şey.