Videoröportaj

Atina-Ankara hattında neler oluyor; Miçotakis artık 'yok' mu?

Eski Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin son durumunu M. Kaan Kurtuluş'a yorumladı

26 Mayıs 2022 14:05

T24 Video Haber

Eski Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in açıklamalarının ardından Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin son durumunu ve Erdoğan'ın çıkışını değerlendirerek "Miçotakis'in konuşmasına bakacak olursak, çok profesyonelce ve muhtemelen bir Amerikalı tarafından kaleme alınmış. Hemen hemen her cümlenin ucu Türkiye'ye  gidiyor. Yunanlar açısından iyi yazılmış bir konuşma. Benim ilk tepkim; bu tepki neden bir hafta sonra verildi. Erdoğan'ın çıkışı Yunan ilişkilerinin sonu değil. Yunanistan'da da seneye seçimler var. Seçim ortamları Türk- Yunan ilişkileri için daima problematik dönemlerdir. Dolayısıyla gelecek sene ortalarına kadar ilişkilerde bir soğukluk yaşanması kaçınılmaz. Umarın bu söylem bazında kalır" dedi.

Erdoğan'ın Miçotakis çıkışı ne anlama geliyor? 

T24 Dış Politika Editörü Metin Kaan Kurtuluş iki ülke arasında pek çok krizin olduğunu ve krizin patlak vermesindeki tetikleyici olayın Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ABD Kongresi'nde yaptığı konuşma olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin en önemli komşularından biri olan Yunanistan ile ilişkilerin, her zaman sallantı da olsa iki ülke için vazgeçilmez olduğunu  belirten Kurtuluş, Emekli Büyükelçi Göğüş'e, Erdoğan'ın Miçotakis çıkışının ne anlama geldiğini sordu. 

Göğüş, Kurtuluş'un sorusu üzerine iki ülke arasında krize neden olan açıklamalar hakkında şu değerlendirmede bulundu:

"Bir cümleyle özetleyecek olursak; garp cephesinde yeni bir şey yok. İki ülke arasındaki ilişkileri inişli çıkışlı seyir izliyor. İki sene önce neredeyse harbin eşiğinden döndük. Askeri gemiler karşı karşıya geldi. Daha sonra bu diyalog süreci tekrar canlandı. Bu son temaslardan sonra acaba tekrar bir bahar havasına giriliyor mu, yeni bir yakınlaşma dönemi mi  olacak derken birden bire Miçotakis'in konuşmasıyla yeni bir döneme girildi.

Miçotakis'in konuşmasına bakacak olursak, benim görebildiğim kadarıyla çok profesyonelce ve muhtemelen bir Amerikalı tarafından kaleme alınmış, bir PR şirketinin yazdığı bir konuşma. Çünkü konuşmaya bakıyorsunuz 40-45 dakika sürmüş. 12 defa alkışlarla kesiliyor, ayakta alkışlarla. Hiçbir yerinde Türkiye kelimesi geçmiyor. Hatta bu üst uçuşlardan bahsederken F-16 satışlarından bahsederken bile Türkiye lafı yok. Ama metne baktığınız zaman hemen hemen her cümlenin ucu Türkiye'ye  gidiyor. Yunanlılar açısından iyi yazılmış bir konuşma. Benim ilk tepkim; bu tepki neden bir hafta sonra verildi.

Erdoğan'ın "Miçotakis benim için bitmiştir" açıklaması tabiatıyla Yunan ilişkilerinin sonu değil ama bunun ilk pratik sonucunu 3 yıldır yapılamayan Yüksek Düzeyli İş Birliği Konsey toplantısı planlanıyordu bu yapılamayacak. Yunanistan'da da seneye seçimler var. Seçim ortamları Türk- Yunan ilişkileri için daima problematik dönemlerdir. Dolayısıyla gelecek sene ortalarına kadar ilişkilerde bir soğukluk yaşanması kaçınılmaz. Umarın bu söylem bazında kalır."

Ne olmuştu? 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Türkiye'yle ilgili üstü kapalı mesajlar verdi. Miçotakis Türkiye'nin adını vermeden "Kongre’de F-16 talebine izin vermemenizi bekliyoruz”, Kıbrıs sorunu için "Helenizmin kanayan yarası" ifadelerini kullandı. 

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta başında Bakanlar Kurulu toplantısından sonra "Benim için artık Miçotakis diye biri yok" dedi.

Türkiye- Yunanistan ilişkilerinde bundan sonra ne olur, Erdoğan'ın çıkışının sonuçları ne olur? Emekli Büyükelçi Hasan Göğüş, M. Kaan Kurtuluş'a değerlendirdi.