Muammer Brav'la 'Ekşın'

Altın Portakal bitti, tartışmalar sürüyor | En İyi Kadın Oyuncu seçilen Selen Uçer ve yapımcı Yamaç Okur: Jüri yönetmeliğe uymalıydı; festival markası zarar gördü

Yamaç Okur, 5 kişiden oluşan festival jürisinin yönetmeliğe aykırı kararlar verdiğini bunun da festival markasına zarar verdiğini söyledi

04 Kasım 2019 18:54

Bu yıl ‘Öze Dönüş’ sloganıyla ‘Ulusal Film’ ve ‘Ulusal Belgesel’ yarışmasının yeniden yapıldığı 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden geriye jürinin verdiği kararların yarattığı tartışma kaldı.

Yapımcı Yamaç Okur ile “Aşk, Büyü, vs” filminin başrolünde yer alan ve ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü alan Selen Uçer, festivale ilişkin değerlendirmelerini ‘Ekşın’ programının yapımcı ve sunucusu Muammer Brav’a anlattı.

Yamaç Okur, 5 kişiden oluşan festival jürisinin yönetmeliğe aykırı kararlar verdiğini bunun da festival markasına zarar verdiğini söyledi.

Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü'nün 'Aşk, Büyü vs' ve 'Küçük Şeyler' filmleri arasında paylaştırılması ile  ‘Bozkır’ filmine hem 'En İyi Film', hem de 'Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü' verilmesini yorumlayan Yamaç Okur,  “Yönetmelik festivalin anayasasıdır. Buna aykırı davranıldı. Keşke yapılmasaydı. Festival markası zarar gördü” dedi.

Festival başkanlığının belediyede olmaması gerektiğine dair görüşlerini Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile paylaştıklarını söyleyen yapımcı Yamaç Okur, “Belediye başkanı ben olmayacağım dedi ancak sonra bir baktık belediye yetkilileri basın toplantısında programı sunuyor” diye konuştu.

14 ödülün 9’unu  alan Bozkır filminin yönetmeni Ali Özel’i tebrik eden Okur, bir filimin birden çok ödül almasının normal olduğunu ancak yönetmelikte yer alan ‘En İyi  Film’ ile ‘En İyi İlk Film’ ödülünün aynı anda Bozkır’a verilmesinin yönetmeliğe aykırı olduğunu söyledi.

Oyuncu Selen Uçer da festivalle ilgili her şeye hazırlıklı olduğunu ve festivalde daha önce de sorunlar yaşadığını hatırlattı. Uçer, “Dolayısıyla ben her şeye hazırlıklıydım. ‘Ama’lara, ‘Acaba’lara hazırdım” dedi.

Festivalin en dikkat çekici ödül konuşmasını yapan Uçer, gecedeki konuşmasını Ekşın programında tekrarladı.

Festival yönetmeliğinde ne diyor?

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması yönetmeliğinin 23'üncü maddesinde, "Ana jüri; 'En İyi Film', 'Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü', 'Behlül Dal En İyi İlk Film' ve 'En İyi Yönetmen' ödülleri paylaştıramaz" vurgusu yapılırken, diğer ödüllerin ise en fazla ikiye paylaştırılabileceği ifade ediliyor. Yönetmeliğin 27'nci maddesi ise "'En İyi Film', 'Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü' ve 'Behlül Dal En İyi İlk Film' ödülleri aynı filme verilemez" deniyor.