Haberler

Akademisyen Özpek: Türkiye'nin Libya hamlesi sonu gelmez çatışmalar getirebilir

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Bilgehan Özpek, Türkiye'nin Libya hamlesini T24 Manşet'e yorumladı

11 Aralık 2019 18:01

Türkiye'nin BM tarafından meşru yönetim olarak görülen Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti ile yaptığı deniz yetki anlaşmasını  T24 Manşet'e değerlendiren TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Bilgehan Özpek, "Libya'daki kırılgan hükümete bel bağlamak, Türkiye açısından rasyonel değil" dedi. 

Erdoğan'ın Libya açıklamalarının Suriye meselesiyle karşılaştırıldığı zaman tutarsız olduğunu söyleyen Özpek, "Çünkü Suriye'de Türkiye meşru hükümeti by-pass ederek muhalif gruplarla çalışmıştı. Şu anda da doğrudan meşru hükümeti muhatap alarak muhalif gruplara karşı çalışma eğilimi gösteriyor" dedi.

Bunu meşrulaştırmak için Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge alanını genişletmeye odaklandığını belirten Özpek, "Çünkü Libya ile yapılan bir anlaşma bu açıdan Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin eline bir koz vermiş olacak" ifadelerini kullandı.

"Libya'da muhalifler, mevcut yönetimden daha fazla kontrol sahibi"

Türkiye'nin bu konuda bazı handikaplara sahip olduğunu belirten Özbek, "Birincisi Rusya. Suriye'de Türkiye'nin karşısında meşru hükümeti desteklemişti. Burada da Rusya ve aslında ABD de muhalifleri destekliyor. Ve muhaliflerin Libya üzerindeki kontrolü meşru hükümetten daha fazla. Meşru hükümet çok zayıf ve kırılgan. Dolayısıyla bu kırılgan yönetime bel bağlamak Türkiye için çok rasyonel olmayabilir" dedi.

Özpek, "Bu hükümetle çalışmak istiyorsanız, onu iş başında tutmanız gerekiyor. Bu da Türkiye'nin bölgede askeri olarak varlığını sürdürmesini gerektiriyor. Bu da kaçınılmaz olarak sonu gelmez çatışmaları da beraberinde getirecek. Türkiye'nin toprakları dışında asker bulundurma heveslisi bir ülke olarak öne çıkması bambaşka bir konu" yorumunu yaptı.