Videoröportaj

Ahmet Ümit: Che Guevera, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş efsaneydi ama yenildik, artık yenilerek devam etmeyelim, yenilmeyelim, gerçekçi olalım

Yazar Ahmet Ümit, hayata, güncele, ahlaka ve topluma dair yorumlarını Candan Yıldız'a anlattı

10 Ağustos 2022 17:08

T24 Video Haber

Türkiye'de polisiye edebiyatın saygın isimlerinden Ahmet Ümit sol/sosyalist geçmişine atıfla, eskiye göre artık daha gerçekçi olduğunu söyleyerek "Entelektüeller romantiktir. O romantizme kapıldık kapıldık buraya geldik. Sağcılar çok daha gerçekçidir. Biz romantik ve ahlaklıyız ve böyle olduğumuz için kaybettik. Ahlaklı olmayı sürdürmemiz lazım ama romantizmi biraz daha gerçekçi hale getirmemiz lazım. Öteki türlü yenilirsiniz. Yenerler sizi ve bizi yendiler. Che Guevera, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş efsaneydi ama hep biz yenilerek devam etmeyelim. Artık yenilmeyelim, biraz daha gerçekçi olalım ama ahlaktan, etikten asla vazgeçmeyelim" dedi.

Yapıtları dünyada çok sayıda dile çevrilen yazar Ahmet Ümit, T24 ekranlarında hayata, güncele, ahlaka, topluma, edebiyat ve kitaplarına dair yorumlarını Candan Yıldız'a anlattı.

"Artık yenilerek devam etmeyelim, yenilmeyelim, gerçekçi olalım"

Söyleşide insana ve topluma dair düşüncelerini paylaşan Ümit, şunları anlattı:

"Eskiden halk deyince gözlerim doluyordu ama bugün gözlerim dolmuyor artık daha gerçekçiyim. Gözlerim dolduğu için yanlışlar yaptım. Bugün gözlerim dolmuyor o halka baktığım zaman iyi potansiyelini görüyorum ama çoğunlukla kötü potansiyelini de görüyorum. O yüzden şaşırmıyorum hala niye bunlara oy veriyorlar çünkü başka güdülerle, duygularla hareket ediyor. Temel duygusu tenceresi. Ekmek var mı, yok mu? Aç mı, değil mi?

Entelektüeller romantiktir. O romantizme kapıldık kapıldık buraya geldik. Sağcılar çok daha gerçekçidir. Biz romantik ve ahlaklıyız. Romantik ve ahlaklı olduğumuz için kaybettik. Ahlaklı olmayı sürdürmemiz lazım ama romantizmi biraz daha gerçekçi hale getirmemiz lazım. Öteki türlü yenilirsiniz. Yenerler sizi ve bizi yendiler. Hep yendiler. Che Guevera, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş efsaneydi ama hep biz yenilerek devam etmeyelim. Artık yenilmeyelim, biraz daha gerçekçi olalım ama ahlaktan, etikten asla vazgeçmeyelim."

"Yetmez ama evet nefreti sorunun AKP olduğunu unutmaktır"

"Yetmez ama evet"çilere yönelik tepkilere de değinen Ümit, "Sorunun nereden kaynaklandığını somut olarak görmek lazım. Sorun AKP iktidarıdır. Çok net. Bir iktidar var ve bunların sorumlusu budur. Bu iktidarı bırakıp "Yetmez ama evet" diyenlere yüklenmek failliği gözden kaçırma, kafayı karıştırma ihtimalidir" dedi.

"Canını yaktığım insanlardan özür dilerim, katillerle helalleşmem"

"Canını yaktığım insanlardan özür dilerim, katillerle helalleşmem" diyen Ümit, kimlerle helalleşeceğine ilişkin şunları söyledi:

"12 Eylül öncesi dönemi düşünecek olursak samimiyetle ülkesine inanmış, insanların mutluluğu için çalışan ama bunun samimiyetine inanmış fakat yanılmış bir takım gruplar vardı. Biz de yanlışların içindeydik. Bizim de yanlışlarımız elbette oldu. O dönem ne yazık ki zaman zaman şiddete başvurduk. Ben de kavgalara katıldım. Bugün olsa bunu yapmam. Orada canını yaktığım insanlardan gerçekten özür dilerim ve onlarla helalleşebilirim. Ama bilinçli olarak insanları öldüren, katillerle helalleşmeyi düşünmem. Arkadaşlarımı öldürdüler."

"Beşli çeteye her türlü destek verilirken basımı evlerine destek verilmiyor"

Ahmet Ümit, programın sonunda kapanma tehdidi altındaki yayınevlerine ilişkin konuştu. Ümit, kültürel yayın endüstrisinin son derece sıkıntılı bir durumda olduğuna dikkat çekerek "Bu konuda devletin sübvansiyon, destek vermesi lazım ama asla böyle bir şey yok. Beşli çeteye her türlü destek verilirken, çok daha az bir bütçeyle bu insanlara, bu kurumlara yardım etmek mümkünken bu yapılmıyor. Çünkü iktidar kitaba falan bayılan bir iktidar değil. Pek çok yayınevi çalışanı işsiz kalmak durumuyla karşı karşıya. Beşli çeteye verilen kredilerin çok daha küçük miktarı verilebilir, bu konuda icraat bekliyoruz" dedi.

Ekim ayında yeni kitabının çıkacağını da sözlerine ekleyen Ümit, kitaba ilişkin "Büyüklere masal yazdım, sevmeyi bilmeyen erkekler hakkında bir aşk masalı" dedi.