13 Aralık 2019 14:06
T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu, haftanın hak ihlâllerini değerlendirdiği '5 Dakika Adalet'te bu hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin iş insanı Osman Kavala hakkında verdiği ihlal kararını, İstanbul Kadıköy'de kadınların düzenlediği Las Tesis gösterisinde yapılan gözaltıları ve bir Yargıtay üyesi ile eski MİT mensubunun adının geçtiği 'çete' soruşturması ile ilgili haberlere erişim engelini değerlendirdi.
-Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı olan ve 770 gündür cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala'nın başvurusu hakkında ihlal kararı verdi. Mahkemenin verdiği bu karar Selahattin Demirtaş'tan sonra 18. maddeden verilen ikinci ihlal kararı oldu. AİHM’nin yedi yargıçtan oluşan dairesi tarafından verilen kararda, Kavala’nın tutuklanmasıyla ilgili birinci ihlalin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘Özgürlük ve Güvenlik Hakkı’ başlığı altındaki 5’inci maddesinin tutuklama tasarrufunun yasallığı ile ilgili birinci fıkrası çerçevesinde verildiği ifade edildi. Mahkeme, ayrıca dosyada kendisinin şiddete başvurduğuna işaret eden hiçbir delil bulunmadığına ve Kavala’nın başvurusunun AYM’de geçirdiği 1 yıl 5 ay 29 günlük sürenin AİHS’nin öngördüğü ‘kısa sürede değerlendirme’ yükümlülüğüyle bağdaşmadığına hükmetti. İkinci ihlal ise yine 5’inci maddenin bu kez ‘tutulma işleminin yasaya uygunluğu hakkında kısa bir süre içinde karar verilmesini talep etme hakkı’nı tanıyan 4’üncü fıkrasıyla ilgili oldu. AİHM, bir başka ihlal kararı da AİHS’nin “Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz” şeklindeki 18’inci maddesinden verildi. Kararda, kendisinin aradan bu kadar zaman geçtikten sonra tutuklanması hususunda hükümet tarafından makul bir izahat verilmediği belirtilerek ‘derhal tahliye edilmesi’ istendi. Ancak Kavala lehine alınan AİHM kararına rağmen kendisi için tahliye kararı verilmedi.
-Şili’deki Feminist örgüt Las Tesis’in 25 Kasım’da Şili Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı önünde protesto amacıyla düzenlediği dans gösterisi tüm dünyaya yayıldı. Şili’de kadına şiddete dikkat çekmek için feminist grup Las Tesis’in danslı protestosunun bir benzeri Kadıköy ilçesinde yapılmak istendi. Dans gösterisi için toplanan kadınların protesto gösterisi devam ettiği sırada polis müdahale etti. Müdahale sırasında 7 kadın gözaltına alındı. Gözaltına alınan kadınlar savcılık tarafından adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edildi. Mahkeme de talebi kabul ederek kadınların serbest bırakılmasına karar verdi. Dünyaya yayılan ve birçok ülkede yapılan protesto gösterilerine hiçbir müdahale yapılmazken, Türkiye’de yapılan protestoya müdahale edilmesi kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise kadınlara polis müdahalesini, “Bu grupların dertleri ne kadın cinayetleri ne de kadına karşı şiddet. Devleti erozyona uğratmak” sözleriyle savundu.
-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, geçtiğimiz hafta Yargıtay üyesi Ömer Faruk Aydıner, eski MİT mensubu olduğu belirtilen Mehmet Ali Bal’ın da dahil edildiği bir soruşturma başlattı. Nizamedin K.’ye isminin de geçtiği soruşturmaya göre Aydıner ve Bal çete kurarak bir iş kadınının hisselerini ve parasını almaya çalıştı. Soruşturmada Aydıner’in kendi el yazısıyla sözleşme hazırladığı ve iş kadınından para aldığı iddiaları sıralandı. Aydıner, iddiaları reddederken, karşı dava açacağını söyledi, iddia sahiplerinin amacının konuyu medyaya taşımak olduğunu belirterek, bu nedenle açıklama yapmayacağını ifade etti. Yargıtay Başkanlığı’na da sunulan suç duyurusunda Aydıner’in kadının hisselerini Nizamedin K.’ye devretmesi için kendi el yazısıyla sözleşme hazırladığı ve iş kadınından para aldığı iddiaları sıralandı, bu konudaki Whatsapp yazışmalarına yer verildi. Suçlanan isimler ise mali güçlük çeken iş kadınının rızasıyla hisse devri yaptığını, mali sıkıntısının sona ermesinden sonra ise hisselerini kurtarmak için iftira yolunu seçtiğini öne sürdü. T24’ün gündeme getirdiği konuyla ilgili habere yayımlandıktan 12 saat sonra erişim engeli geldi. T24 Ankara Temsilcisi Gökçer Tahincioğlu’nun imzasıyla ve tamamen suç duyurusu dilekçesi esas alınarak yazılarak 5 Aralık Perşembe gece yarısı yayına giren haber için, yaklaşık 12 saat sonra, Yargıtay üyesi Aydıner’in “kişilik haklarının ihlal edildiği” iddiası eşliğinde yaptığı başvuru üzerine Bakırköy 4. Sulh Ceza Hâkimliği’nce erişim engeli kararı verildi.
© Tüm hakları saklıdır.