Haberler

"Bakur'a verilen bir ibret cezası ise kimse ibret almasın"

20 Temmuz 2019 17:36

"Terör örgütü propagandası" yaptıkları gerekçesiyle 4 yıl 6 ay hapis cezası alan Bakur/Kuzey belgeselinin yönetmenleri Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel düzenledikleri basın toplantısıyla karara tepki gösterdi. Hazırlanan basın açıklamasında, "Mahkumiyet kararının sinemacılara yönelik doğrudan bir tehdit" olduğu belirtildi. Belgeselin yönetmeni Ertuğrul Mavioğlu da T24'e yaptığı değerlendirmede, "Bu bir ibret cezasıysa kimse ibret almasın" dedi. 

Taksim Hill Otel'de düzenlenen basın toplantısına, sanatçı Nur Sürer, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker, HDP milletvekili Saruhan Oluç, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, İHD yöneticileri, Cumartesi Anneleri de katıldı.

"Karar, sinemacılara yönelik doğrudan bir tehdit"

Sanatçı Nur Sürer tarafından okunan, 'Sinema Yargılanamaz' başlıklı basın açıklamasında, "Çözüm sürecinin devam ettiği 2013 yılında çekimlerine başlanan ve 2015 yılından bu yana, yani 4 yıldır on binlerce seyirciyle buluşan Bakur belgeseli, şiddeti teşvik etmeyen, terör eylemlerini haklı göstermeyen ve nefret yerine barış duygusunun oluşmasını sağlamayı amaçlayan bir sanat eseridir. Batman 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği bu düşman ceza hukuku kararı, hem filmin yönetmenlerinin sanatsal ifade özgürlüğünü hiçe saymaktadır, hem de Türkiye'de üretimde bulunan tüm sinemacılara yönelik doğrudan bir ifade özgürlüğü ihlali ve tehdit niteliğindedir" denildi.

Basın toplantısının ardından T24'e açıklamalarda bulunan Ertuğrul Mavioğlu da, haklarında "terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması ile ağır bir hüküm kurulduğunu belirterek, "18 Temmuz perşembe günü boş duruşma salonunda yani ne avukatlar ne sanıklar ne de dinleyiciler varken kararın açıklanması zaten başlı başına hem Türkiye'de hem de Batman'da aslında gerçek bir yargı sisteminin falan olmadığını ayan beyan gösteriyor. Bunu bilmiyor muyduk? Biliyorduk ama bir kez daha gösterdiler. Bu bir ibret cezasıysa kimse ibret almasın. Ama mesele şu, kötü bir şekilde insanlar hakikaten bundan ibret alıyorlar. Umarım Türkiye halkı kendi başına geleni fark eder" dedi.