Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart seçimlerinden 35 gün sonra, İstanbul itirazını karara bağlayacak. İstanbul seçimlerinin iptali başvurusunun görüşülmesine günler kala Ankara’da kulisler hareketlendi. Yeniden seçim kararı alınması durumunda muhalefet boykot dahil her seçeneği masaya yatırmaya hazırlanıyor. Alınacak tutum belirlenirken kamuoyu yoklaması da yapılabileceği belirtiliyor.
Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın kulis haberine göre, sandık kurulu usulsüzlüğü iddiası üzerinden seçimin iptalini bekleyen AKP ve MHP tekrar seçimde kazanacağından emin. İptal olasılığını bugüne kadar konuşmayan muhalefet cephesi ise yenileme kararı çıkması durumunda boykot dahil tüm seçenekleri tartışacak görünüyor. Alınacak tutum belirlenirken kamuoyu yoklaması da yapılabileceği belirtiliyor.
AK P'nin YSK Temsilcisi Recep Özel’in verdiği bilgiye göre Kurul İstanbul seçimlerinin iptal edilip yenilenmesini içeren başvuruyu pazartesi günü görüşmeye başlayacak. Kurul’un nasıl bir yöntem ve takvim içinde dosyayı müzakere edeceği henüz belli değil ama Özel, toplantı başında dosya üzerinde çalışan üyenin bir sunum yapacağını daha sonra da kendisinin parti temsilcisi olarak ilçe seçim kurullarından gelen bilgiler üzerinde bir değerlendirme yapacağını söyledi. YSK’nın talebi doğrultusunda ilçe seçim kurulundan gelen bilgiler içinde, “YSK üyelerini kandırmaya dönük cevaplar” olduğunu söyleyen Özel, “Bunları tek tek tespit ettik. Bu tespitlerimizi söyleyeceğim” dedi.
Toplantı başında sunumlar yapılacak
Dosyayı hazırlayan YSK üyesi ve AK Parti’nin YSK temsilcisi Özel’in açıklamalarının ardından Kurul üyeleri müzakereye geçecek. Müzakere sırasında sandık sayım cetvelleriyle ilgili eksiklikler, kayıp oy pusulaları gibi iddiaların da sisteme girilerek incelemesinin yapılması bekleniyor. Diğer iddialarla ilgili görüşmelerin hangi yöntemle yapılacağına da Kurul o gün karar verecek.
"1-2 gün içinde sonuçlanabilir"
AK Parti’nin YSK temsilcisi Özel, görüşmelerin 1-2 gün içinde sonuçlanmasını beklediklerini söyledi. Özellikle 19 bin 743 sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmadığı yönündeki iddialarının gelen cevaplarla teyit edildiğini belirten Özel, bunun tek başına iptal için yeterli olduğunu ileri sürdü. Özel, kamu görevlisi olmayanların organize şekilde bu süreçte yer aldığı iddiasına kanıtlardan biri olarak da kamu görevlisi olmayan yaklaşık 19 bin kişinin 2 bin 245’inin yakınlarının KHK ile ihraç edilmiş olmalarını gösterdi.
CHP’nin iptal durumunda nasıl bir tutum alacağı henüz bilinmiyor ama iptal kararı verilmesi durumunda İstanbul için ittifak kurulan diğer partiler, oluşumlarla bir değerlendirme yapılıp ortak bir tutum alınmaya çalışılacak. Bir parti yöneticisi alacakları tutumla ilgili geniş bir kamuoyu yoklaması da yapabileceklerini, kararda seçmenin de görüşünü alacak bir mekanizma işletebileceklerini söyledi.