Gündem

Yönetmelik değişti; Erdoğan’ın Milli Savunma Üniversitesi üzerindeki yetkisi arttı

Üniversitenin beş enstitüsünün organ ve birimlerini artık Erdoğan belirleyecek

17 Mayıs 2019 11:09

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Milli Savunma Üniversitesi üzerindeki yetkisi, yönetmelik değişikliği ile arttı. Üniversiteye bağlı enstitülerin yeni birimlerini belirleme yetkisi bakanlıkların elinden alınarak Erdoğan’a bırakıldı. Rektörlerin belirlenmesinde neredeyse tek yetkili hale gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın akademi üzerindeki hakimiyetini güçlendiren yeni bir karara daha imza atıldı.

BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kapatılan harp okullarının yerine kurulan Milli Savunma Üniversitesi bünyesindeki enstitülerin organ ve birimlerini belirleme yetkisini eline aldı. 2017 yılındaki Anayasa değişikliği referandumunda Erdoğan’a desteğini açıktan ifade eden ve kamuoyu hafızasında, “Eşcinsellik bir hastalıktır” sözleriyle yer eden Erhan Afyoncu’nun rektörü olduğu üniversitenin idari yapısında önemli bir değişikliğe gidildi.

Milli Savunma Bakanlığı artık görüş bildiremeyecek

Resmi Gazete’de yayımlanan, “Milli Savunma Üniversitesi Enstitüleri Teşkilat ve İşleyiş Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e göre üniversitenin beş enstitüsünün organ ve birimlerini artık Erdoğan belirleyecek. Yapılan değişiklikle bakanlıklar, Milli Savunma Bakanlığı’nın ve üniversitenin ihtiyacı doğrultusunda oluşturulan enstitülerin çalışma alanlarını düzenleyen birimleri belirlenirken artık görüş bildiremeyecek.

Yönetmeliğin, “Enstitünün organ ve birimleri Bakanlığın ve Üniversitenin ihtiyaçları doğrultusunda Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulur” hükmü değiştirilerek “Bakanlar Kurulu” ibaresi yerine , “Cumhurbaşkanı” yazıldı. Böylelikle aralarında, Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü, Barbaros Deniz Bilimleri Enstitüsü ve milli savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yürütülecek bilimsel araştırma faaliyetlerine yönelik kurulacak enstitülerin çalışma alanlarının belirlenmesinde tek yetkilinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olmasına olanak sağlandı.