Dünya

Yeni Zelanda'daki saldırıya ilk tepkiler

Endonezya'dan Malezya'ya saldırıya ilk tepkiler gelmeye başladı

15 Mart 2019 11:22

Yeni Zelanda'da camiye yapılan saldırı sonrası dünyanın farklı ülkelerinden tepkiler gelmeye başladı. Açıklamalarda saldırı kınandı. Bazı politikacılar kendi vatandaşlarının da saldırının kurbanlarından olduğunu açıkladı. Saldırının ardından Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkelerden de tepkiler geldi.

Al Jazeera'da yer alan habere göre, Endonezya dışişleri bakanı “Kurbanlara ve yakınlarına taziye ve geçmiş olsun dileklerimizi bildiririz” dedi. Ayrıca camide bulunan 6 Endonezyalıdan 3’ü kaçmayı başarırken geriye kalan 3’ünden haber alınamadığını belirtti.

Malezya Başbakanı Anwar İbrahim “insanlığa ve evrensel barışa karşı kara bir trajedi” olarak nitelediği olayda bir Malezyalının öldüğünü söyledi: “Bu barbarca saldırı karşısında derin üzüntü duyuyorum.”

Afganistan’ın Yeni Zelanda Büyükelçisi “İyi dileklerim bu vahşi saldırıda öldürülen Afgan kökenli aile ile” dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmut Kureyşi vahşi saldırıda hayatını yitiren masum insanlara taziye dileklerini iletti.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ülkesinin Yeni Zelanda’nın yanında olduğunu belirtti. Saldırganın Avustralya vatandaşı olduğunu kabul etti. Morrison, “Sadece müttefik ya da partner değil, aileyiz” dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, "Britanya adına Christchurch’deki korkunç terör saldırısından sonra tüm Yeni Zelandalılara en derin taziyelerimi sunuyorum. Düşüncelerim bu tiksindirici şiddet eyleminden etkilenenlerledir" dedi.

Londra Belediye Başkanı Sadıq Khan ise "Bugün Yeni Zelanda’dan sadece inançlarından dolayı masum insanların öldürüldüğü içler acısı bir haber aldık. Londra, Christchurch’deki terörün korkunç yüzüyle yüzleşen insanlarla birliktedir. Bazıları farklılığı yok etmek isterken Londra bu çeşitliliği her zaman takdir edecektir’’ mesajını paylaştı.