Gündem

Yeni yasama yılı başladı

Meclis açılış törenine rahatsızlığından dolayı Devlet Bahçeli, Meral Akşener ve Pervin Buldan katılamadı

01 Ekim 2019 13:48

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 27. dönem 3. yasama yılı, 73 günlük tatilin ardından bugün düzenlenen özel oturumla açıldı. Seçimler gibi nedenlerle ocak ayından beri 273 günlük dönemde sadece 64 gün çalışan TBMM'nin yeni dönemde öncelikli gündem maddesi Yargı Paketi.

Saat 14:00'da yasama yılının açılışı dolayısıyla Meclis Atatürk Anıtı önünde tören düzenlenirken, saat 14:56'da Meclis'e gelen Erdoğan, Meclis Başkanvekili Celal Adan ve Meclis Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu tarafından resmi törenle karşılandı. Sancağı selamlayan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Onur Kıtası önünden geçerek askerleri selamladı. 

TBMM Genel Kurulu'na gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı AKP ve MHP'li milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşılarken, İyi Partililer sadece ayağa kalktı, CHP ve HDP'liler ise oturarak bekledi. Erdoğan Meclis'te yaptığı konuşmasında hem iç politika, hem de dış politikaya yönelik önemli mesajlar verdi.

Mustafa Şentop'tan açılış konuşması

Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un gerçekleştirdiği açılış konuşmasından  satır başları şöyle:

"Tarihin yeniden şekillendiği bir zaman dilimindeyiz. Bu yeni durumun birçok risk ve tehdit içerse de çetin mücadeleler verdiğimiz vatanımız bir hamle çağının müjdecisi olduğumuza yürekten inanıyorum. Ancak bu hamleyi gerçekleştirmek için her zamankinden daha çok çalışmaya, takatimizi tüketen kısır çekişmelerden uzak durmaya ve birliğimize kast eden çatışmalara son vermeye mecburuz. Ülkemizin çözüm bekleyen sorunlarının ele alınması, yeni hükûmet sistemine tam olarak irtibatın gerçekleştirilmesi sorumluluğu bu meclistedir."

"Gerekçesi, yönetimi nasıl olursa olsun şiddet demokrasimizin en yıkıcı düşmanıdır."

"Bugün milletimizin gözü burada, demokrasimizin bize kattıklarını hakkı ile değerlendirmek zorundayız."

"Gerekçesi yöntemi ve şekli ne olursa olsun şiddet demokrasimizin ve siyasetin en yıkıcı düşmanıdır. İçinde şiddetin yaygınlaşmasına ve onaylanmasına dair niyet taşıyan her söylem Türkiye'ye suikasttır. Sırtını şiddete dayayan her yapı milletimizin iradesi karşısında er ya da geç ama mutlaka mağlup olacaktır."

"Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın etkili ve haklı bir biçimde ifade ettiği Birleşmiş Milletler konuşması Türkiye'nin siyaset tartışmasında nerede durduğunu açıkça ortaya koymaktadır. TBMM'nin Başkanı olmanın ötesinde bu ülkenin bir ferdi olarak bu veciz ve tarihi konuşma için kendisi,ne şükranlarımı sunuyor, millet olarak adaletten yana sergilediği tavrın millet olarak arkasında durduğumu ifade etmek istiyorum."

Erdoğan kürsüde

Ardından kürsüye çıkan Erdoğan, milletvekillerine hitap etti. Konuşmasında Türkiye ve dünya gündemine dair değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Suriye konusunda "Kaybedecek tek bir günümüz dahi yok, kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmadı" açıklamasında bulundu. Erdoğan, "Bölgeyi terör örgütünün işgalinden kurtarır kurtarmaz, uluslararası toplumdan alacağımız destekle işe başlayacağız. Birlikte çalışma imkanlarını zorlarız ama mümkün değilse kendi yolumuzu açarız. Nitekim şu anda açmaya başladık" dedi.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Meclis açılışında Suriye mesajı: Kaybedecek tek bir günümüz dahi yok, kendi yolumuzda devam etmekten başka çaremiz kalmadı


Üç parti lideri açılış törenine katılamadı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yapılacak açılışa katılamayacak. Bahçeli ve Akşener geçen günlerde rahatsızlanmış ve hastanede yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilmişlerdi. Buldan da ikinci kez ameliyat olduğu için bir süre evde dinlenecek.

Bahçeli’nin açılışa katılamayacağını duyuran MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "TBMM’nin açılışı dolayısıyla meydana gelecek hareketlilik ve siyasetin yoğun gündemi dolayısıyla hastalığının nekahat döneminde yaşayabileceği öngörülen aşırı yorgunluktan uzak kalması gerektiği değerlendirilen Sayın Devlet Bahçeli’nin istirahatleri, doktorlarının tavsiyesi üzerine birkaç gün daha uzatılmıştır" dedi.

İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, 27 Eylül Cuma günü yüksek ateş ve mide bulantısı şikâyetiyle hastanede tedavi altına alınan ve dün taburcu edilen Akşener’in Meclis’te düzenlenecek açılışa katılamayacağını açıkladı.

TIKLAYIN - Meclis, “yeni siyasi tablo nasıl olacak?” tartışmaları ile açılıyor; ilk gündem yargı reformu paketi