Gündem

Yeni Akit yazarı: NATO zirvesi tam bir zafer değildir çünkü Türkiye her istediğini alamadı

"PYD, YPG ve FETÖ gibi yapılar, terör örgütü olarak tescil edilmiş değil"

04 Temmuz 2022 09:28

Yeni Akit yazarı Abdullah Şanlıdağ, bugünkü yazısında İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakat metnini değerlendirdi.

Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine sıcak bakmadığını deklare ettiğini hatırlatan Şanlıdağa, “Ankara, öteden beri YPG/PYD ve FETÖ’nün de tıpkı PKK gibi birer terör örgütü olduğunu dillendiriyor. Bu yüzden de Suriye’de beşincisini düzenleyeceği harekât için hazırlıklar yapıyor. 30 kilometre derinlik denilen şey, PYD/YPG terör örgütünün Türkiye’nin oluşturduğu güvenli bölgelerden uzaklaştırılması anlamına geliyor. Bu bağlamda NATO zirvesinde ele alınan ve PYD/YPG’ye yönelik, yetmez ama şimdilik iyi denilebilecek gelişmeler Türkiye için bir kazanımdır. Bize göre “zafer” olan bu gelişmeler, muhalefet ve bazı ülkelere göre hezimet olarak değerlendirildi. Oysaki mevcut durum, ne tam bir zaferdir, ne de hezimettir. Tam bir zafer değildir, çünkü Türkiye her istediğini alamadı” diye yazdı.

“Türkiye’nin belirleyici rolü, Rusya-Ukrayna gerginliğindeki arabuluculuğu ve İsveç-Finlandiya konusundaki kararlılığı takdire şayandır” diyen Şanlıdağ, “PYD, YPG ve FETÖ gibi yapılar, terör örgütü olarak tescil edilmiş değildir. Mutabakattaki 'Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır' ifadesi, söz konusu yapıların terör örgütü olarak kabul edildikleri anlamına gelmiyor. Bizim PKK’dan farklı görmediğimiz terör örgütlerini uluslararası camia Kürtler olarak tanımlıyor." görüşünü dile getirdi.

Şanlıdağ, mutabakat metni ile Finlandiya ve İsveç'in PYD, YPG ve FETÖ’ye destek sağlamayacakları deklare  ettiklerini yazdı. 

Yazının tamamını okumak için tıklayın