Gündem

Yedek akçenin Hazine'ye devrinin nedeni seçim harcaması; devlet kemer sıkmalı, bazı projelerden vazgeçmeli

T24 Ekonomi Yazarı Barış Soydan yorumladı

27 Haziran 2019 14:45

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda TL olarak tutulan "yedek akçe"nin bütçeye aktarılmasıyla ilgili düzenleme Meclis'e geliyor. Merkez Bankası, kârının yüzde 20'sini Türk Lirası olarak yedek akçe hesabında tutuyordu. Düzenlemeye göre bu oran yüzde 6'ya inecek ve buna karşılık gelen tutar her yıl hazineye aktarılacak. 

T24 Ekonomi Yazarı Barış Soydan, bu kararı 'seçim ekonomisinin faturası' olarak yorumladı. İktidarın 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi kamu harcamaları arttırdığını hatırlatan Soydan AKP'nin seçim ekonomisine rağmen büyükşehirlerde başarılı olamadığını söyledi. 

Kamu harcamalarının artmasıyla oluşan bütçe açığının bir şekilde telafi edilmesi gerektiğini, aksi halde enflasyonun patlayacağını söyleyen Soydan, Merkez Bankası'nın yedek akçelerinin Hazine'ye devrinin gelecek birçok önlemden biri olduğunu açıkladı. Seçim ekonomisinin faturasının yalnızca vatandaşa kesildiğini ifade eden Soydan, devletin Kanal İstanbul gibi yüksek maliyetli projeler ve Osmangazi Köprüsü ve Şehir Hastaneleri gibi kamu-özel işbirliği projelerini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.