Gündem

YAŞ öncesi savcılar da dinlendi; Genelkurmay Başkanı değişecek mi?

Yüksek Askeri Şûra toplantısı 1 Ağustos'ta gerçekleştirilecek

29 Temmuz 2019 13:07

Kulislerde, 1Ağustos'ta toplanacak Yüksek Askeri Şûra'da Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ile yola devam edilmesi beklenirken; sürpriz bir gelişme olursa Genelkurmay Başkanlığı’na mevcut Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Ümit Dündar’ın atanacağı konuşuluyor. YAŞ öncesinde FETÖ’nün kripto yapılanmasına yönelik soruşturmaları yürüten savcılarla görüşmeler gerçekleştiriliyor.

Yüksek Askeri Şûra’da; Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı  Org. Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal'ın görevlerini sürdüreceği konuşulurken; YAŞ dışında bulunan ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin de görevini sürdürecek.

Yaşar Güler’in emekliye ayrılması durumunda Genelkurmay Başkanlığı’na en kuvvetli ihtimal olarak Kara Kuvvetleri Komutanı Ümit Dündar’ın atanması bekleniyor.

Genelkurmay Başkanlığı için kuvvet komutanı olma zorunluluğu kalktı

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre, TSK Personel Yasası’nda yapılan değişiklikle Genelkurmay Başkanlığı’na mevcut orgeneral ve oramiraller arasından da atama yapılabiliyor. Bu görev için kuvvet komutanlığı şartı kaldırılmıştı.

2018’de çıkarılan üst düzey yöneticilerin atanmasına ilişkin kararnamede, Genelkurmay Başkanlığı için görev süresi 4 yıl olarak belirlendi.

1954 doğumlu olan ve yaş haddi dolmayan Yaşar Güler, bu göreve 9 Temmuz 2018’de atanmıştı. Görevde iki yıllarını tamamlayan Deniz Kuvvetleri Komutanı Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Küçükakyüz bu görevlerine Ağustos 2017 yılında atandı. İki komutanın da görev sürelerinin uzatılması bekleniyor.

YAŞ'ta atama bekleyenler 

Sürpriz durumda ise Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun oramirellik rütbesine terfi ederek Deniz Kuvvetleri Komutanı olabileceği; Hava Kuvvetleri’ne ise Eskişehir Muharip Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Atilla Gülan’ın gelebileceği belirtiliyor.

Kara Kuvvetleri’nde korgeneraller, Şeref Öngay, Osman Erbaş, Ali Sivri, Yavuz Türkgenci, Metin Gürak ve Selçuk Bayraktaroğlu; Deniz Kuvvetleri’nde Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu; Hava Kuvvetleri’nde ise 3 ve 4 yıllık korgeneraller Cemal Kadıoğlu, Yılmaz Özkaya, Nihat Kökmen, Fatih Sert ve İsmail Güneykaya YAŞ listesinde bulunuyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na kim atanabilir?

Ümit Dündar’ın Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturması durumunda  teamüllere göre 1. Ordu Komutanı Musa Avsever’in Kara Kuvvetleri Komutanı olma ihtimali yüksek görünüyor.

YAŞ öncesi savcılarla görüşülüyor

Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun’un haberine göre, YAŞ öncesinde FETÖ’nün kripto yapılanmasına yönelik soruşturmaları yürüten savcılarla görüşmeler gerçekleştiriliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kararlar da aynı gün akşam saatlerinde açıklanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceği toplantıda; - general / amiralliğe terfi edecek albaylar belirlenecek, - general / amirallerden de bir üst rütbeye yükselecekler, rütbe bekleme süresi uzatılacaklar ve emekliye sevk edileceklerin kimler olacağına karar verilecek.