Gündem

Yargıtay, “Hayata Dönüş Operasyonu”yla ilgili soruşturmayı yürüten savcı hakkındaki ceza kararını bozdu: İş yükü fazlaydı

Çağdaş Hukukçular Derneği, davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini açıkladılar

01 Ağustos 2019 07:12


19-22 Aralık 2000 tarihinde ülke çapındaki 20 ayrı cezaevinde düzenlenen “Hayata Dönüş Operasyonu”nda 2’si asker 30’u tutuklu 32 kişi yaşamını yitirdi. İstanbul’da bulunan Bayrampaşa Cezaevi’nde ise 12 mahpusun ölümününe ilişkin soruşturmayı dönemin İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali İhsan Demirel yürüttü. 10 yıl boyunca soruşturmda ilerleme kaydedemeyen Demirel soruşturmayı geciktirdiği iddiasıyla yargılandı. Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ndeki yargılama sonunda, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 257/2. maddesi gereğince “ihmali davranışla görevi kötüye kullanmak”tan, “suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı ve failin kasta dayalı kusurunun yoğunluğu” dikkate alınarak, bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savcı Demirel hakkında verilen cezanın ertelenmesine ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verildi.

"10 yılda 39 er hakkında dava açtı"

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Yönetim Kurulu üyesi avukat Güçlü Sevimli, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun verdiği bozma kararına tepki gösterdi. Savcı Demirel hakkında beraat verilmesi için zorlayarak bozma kararı çıkarıldığını söyleyen Sevimli, “Ali İhsan Demirel yürüttüğü soruşturmada 10 yıl boyunca yalnızca 39 er hakkında dava açtı. Rütbeli askerler hakkında ise takipsizlik kararı verdi. Bazılarının dosyasını ise ayırdı. Bu katliamdan sorumlu üst düzey askerleri tanık olarak dinleyebilirdi. Ama dinlemedi. Bu soruşturma kendisinden alındı. Soruşturmayı yürüten yeni savcı 1 yıl içerisinde Ankara Jandarma Özel Asayiş Komutanlı’nda görevli kişiler hakkında dava açtı” dedi.