Sağlık

Uzmanı uyardı: İftardan sonra art arda içilirse öldürebilir

"Sigaranın her dozu ve her şekli zararlıdır, ama sahurda ve iftarda üst üste içilmesi yüksek yoğunlukta nikotin ve diğer zehirli maddelerin kana karışmasına yol açar"

19 Mayıs 2019 12:00

Uzmanlar, Türkiye’deki milyonlarca sigara bağımlısının ramazanı fırsat bilerek bu öldürücü alışkanlıklarından kurtulabileceklerine sık sık dikkat çekiyor. Oruç vesilesiyle sigarayı bırakmaya karar verenlerin bunu doktor kontrolünde yapmasının önemine işaret eden uzmanlar aynı zamanda da uyarıyor: Sigaranın her dozu ve her şekli zararlıdır, ama sahurda ve iftarda üst üste içilmesi yüksek yoğunlukta nikotin ve diğer zehirli maddelerin kana karışmasına yol açar. Bu da altta yatan ya da tanısı konmamış hastalıkların ciddi boyutlara ulaşmasına neden olabilir, hatta ani kalp krizleri ve beyin kanamaları gelişebilir!

DHA’ya konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, sigaranın, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, akciğer kanseri, ağız ve burun boşluğu, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserlerine yol açtığını hatırlattı ve şu uyarılarda bulundu:

"Sigaranın her dozu ve her şekli zararlıdır, ama sahurda ve iftarda üst üste içilmesi yüksek yoğunlukta nikotin ve diğer zehirli maddelerin kana karışmasına yol açar. Bu da altta yatan ya da tanısı konmamış hastalıkların ciddi boyutlara ulaşmasına neden olabilir. Hatta ani kalp krizleri ve beyin kanamaları gelişebilir. Dünyada halen 1,3 milyar kişi sigara kullanıyor. Ülkemizde ise 17 milyon kişinin sigara içtiği biliniyor. Sigarayı kendi başına bırakmak kolay değildir. Sigara içenlerin yüzde 70’i bırakmak istiyor ve her yıl sadece yüzde 40’ı bırakma girişiminde bulunuyor. Desteksiz sigarayı 6 ay bırakmış kalabilme oranı ancak yüzde 3- 5 arasındadır."