Gündem

Urfa Barosu'ndan cinsel istismar raporu: 2019'da 733'ü çocuk 782 kişi cinsel saldırı ve istismara uğradı

13 Şubat 2020 14:15

Urfa Barosu, 2019 yılında kentte 733'ü çocuk 782 kişinin cinsel saldırı ve istismara maruz bırakıldığını açıkladı. Davalardaki cezasızlığa dikkat çeken avukat Melis Can Güneş, "Bu suçu işleyenler mahkeme salonlarına takım elbise giyerek geldiklerinde, cezalarında indirime gidiliyor" dedi.

Urfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, 2019 yılı içerisinde kentte 782 tecavüz ve istismar vakası yaşandığını ifade etti. Komisyon, bu sayıdan 733'ünün 4 ile 18 yaş aralığındaki çocuklardan oluştuğunu, 570'inin kız çocuğu, 163'ünün ise oğlan çocuğu olduğunu belirtti.

"Suçu işleyenler mahkeme salonlarına takım elbise giyerek geldiklerinde..."

Doğu ve Güneydoğu'da cinsel istismar ve tecavüzün yaygınlaştığını belirten Güneş, bunun sürdürülen politikalar sonucu olduğunu ifade etti.

"Çocuğun tecavüz ve istismar edilmesinde ülkenin eğitim durumu ve ekonomisi etkilidir. Tecavüz ve istismar vakalarını rehberlik hocaları ortaya çıkarıyordu. Ama iktidar jet hızı ile kanun getirerek, rehber hocaların sınıfını, statüsünü, sıfatını değiştirdi.

"Rehber öğretmenlerin bu tür vakaları ortaya çıkarmalarının önünü kestiler. Bu şekilde suçun ortaya çıkmasını engelliyorlar. Ama Anayasa'da bu suçu bildirmeyenlere yönelik cezalar mevcuttur. Bir doktorun, bir öğretmenin, bir kamu görevlisinin bu suçu bildirmemesinin cezası var. Ama bunu bir şekilde bertaraf ettiler. Bugün kanunlarda, bu suça ilişkin cezalar var. Cezalar uygulanmıyor. Bu suçu işleyenler mahkeme salonlarına takım elbise giyerek geldiklerinde, cezalarında indirime gidiliyor."

"İstismar ve tecavüze ilişkin seminerler, 'kamu düzenine aykırı' gerekçesiyle reddediliyor"

Güneş, istismar ve tecavüze ilişkin okullarda düzenlemek istedikleri seminerler için yaptıkları başvuruların, Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından "Kamu düzenine aykırı" gerekçesiyle reddedildiğini dile getirdi.

Güneş tecavüz ve istismar vakalarında cezasızlık politikalarına, 5 Şubat'ta Ceylanpınar'da dört çocuğu cinsel istismara maruz bırakıp, fuhuşa zorlayan beş kişinin tahliye edilmesini hatırlattı.

Güneş, dosyaya müdahil olma taleplerinin de, 'Zarar görmedikleri' gerekçesiyle reddedildiğini belirterek şöyle devam etti:

"Çocuklara karşı işlenen suç sabitti. Çünkü dört sanık kolluktaki ifadelerinde suçu itiraf etmişler. Mahkemeye çıkarılan sanıklar ‘biz işkence altında bu ifadeleri verdik' demeleri üzerine, mahkeme dört kişiyi de tahliye etti. Bu usule uygun değildir. Mahkeme çocukların hastaneye götürülmesi ve yaş tespitlerinin yapılması gerekçesi ile bu kişilerin tahliyesini verdi. 2018 tarihinde yaşanan bu olaya ilişkin, çocuklarla ile ilgili herhangi bir araştırma yapılmayıp bir rapor dahi hazırlanmamış." (MA)