Dünya

Ukrayna'daki nükleer santralin saldırıda hasar aldığı açıklanmıştı; BM, denetim için heyet gönderilmesini istedi

"Nükleer santrale yapılan herhangi bir saldırı intihardır"

08 Ağustos 2022 10:43

T24 Dış Haberler

Ukrayna'daki Zaporijya kentindeki nükleer santralinin topçu ateşi sonucunda hasar gördüğünün açıklanmasının ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bölgeye uluslararası denetçilerin girilmesine izin verilmesini istedi.

Hiroşima saldırısının anıldığı törende konuştuktan iki gün sonra, pazartesi günü Japonya'da açıklamalarda bulunan Guterres, "Nükleer santrale yapılan herhangi bir saldırı intihardır" dedi.

Guterres, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na (IAEA) Zaporijya Nükleer Santrali'ne erişim sağlanması gerektiğini belirtti. Guterres, BM'inin IAEA'nın santrali stabilize etmek için yapacağı girişimleri destekleyeceklerini belirtti.

Ukrayna, cumartesi günü Rusya'nın yaptığı topçu ateşinin üç radyasyon sensörüne zarar verdiğini ve bir çalışanın yaralandığını belirtti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'yı santrali "terör için kullanmakla" suçladı. Santrali işleten Energoatom, atılan füzeler sonucunda santralin hasar gördüğünü ve bir reaktörü kapamak zorunda kaldıklarını duyurmuştu. Rusya ise Ukrayna'yı santrali roketatarlarla vurmakla suçluyor.

Rus güçleri Mart ayı başında ele geçirse de, santrali hala Ukraynalı mühendisler işletiyor.