Ekonomi

Uğur Gürses yazdı: Ankara, kredi dereceleme alanında “kartelin babasını” kuruyor

17 Eylül 2019 12:59

Ekonomi uzmanı Uğur Gürses, bloğunda kaleme aldığı yazıda Ankara güdümlü bir kredi dereceleme şirketi oluşturulacağını söyledi. 

Gürses yazısında, “JCR dışındaki olan ve bugünkü mevcut yerli ortaklardan satın alınacak yüzde 85.1’lik hissenin yüzde 20’si kamu bankalarına gidiyor. Yüzde 18.5’i BİST’te olacak; böylece doğrudan yüzde 38.5’luk hisse devletin kontrolünde olacak. Böyle olacak da devlet azınlıkta mı kalacak? Hayır; toplamda yüzde 18’lik hisseleri temsil eden 3 kurumsal birlik de, BDDK ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) bir dediğini iki edemediğinden “Ankara’nın dudaklarını okuyarak” oy kullanacaklar” ifadesini kullandı.

Gürses, bankalara mevduat, kredi ve kredi kartları alanında anlaşma ve uyum halinde rekabeti ihlal ettikleri için, yani “kartel oluşturdukları” iddiasıyla soruşturma açan Ankara’nın şimdi kredi dereceleme alanında “kartelin babasını” kurduğunu belirtti. Gürses, kartelin amacının borçlanma maliyetlerini düşürmek, bankaların uyguladığı kredi risk ağırlığını aşağı çekerek sermaye ihtiyacını azaltmak olduğunu dile getirdi.

Yazının devamı için tıklayın