Çevre

Ücretli uygulamanın ardından plastik poşet kullanımı yüzde 57 düştü

Araştırmaya katılanların çoğu ücretli uygulamayı olumlu buldu

16 Temmuz 2019 13:20

Plastik poşet kullanımında ücret ödenen yeni döneme girilmesinin ardından poşet kullanımındaki 6 aylık etki ölçüldü. Araştırmanın sonunda plastik poşet kullanımında yüzde 57 civarında bir düşüş olduğu tespit edildi.

Yeşil Gazete'den Sedat Gündoğdu'nun Eksen Araştırma ile yürüttüğü çalışma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plastik  poşetler için geri kazanım payı düzenlemesinin sonuçlarını değerlendirdi. 

Araştırmaya kimler katıldı?

Araştırmaya toplam 211 kişinin katıldığı belirtildi.

Uygulamaya genel bakış: Olumlu 

Araştırmanın sonucuna göre vatandaşın, yürürlüğe giren ücretli poşet uygulamasına bakışı genel olarak olumlu olarak nitelendirildi. Yüzde 53 uygulamayı olumlu bulurken, yüzde 30.9’u olumsuz buldu. Yüzde 13.8’i ise uygulamayı faydasız buldu. 

Poşet ücretlerine bakış 

Araştırmaya katılanların yüzde 46’sı poşet için alınan minimum ücreti yeterli bulurken, yüzde 40’ı yüksek olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 11’i ise ücreti düşük buluyor.

Alınan ücreti yüksek bulanların yüzde 73'ünün uygulamayı olumsuz ve faydasız bulanlardan olduğu tespit edildi. 

Poşet kullanımına etkisi

1 Ocak’ta yürürlüğe giren uygulama ile poşet kullanımı her üç ilde de ciddi oranda düşüş gösterdi. Uygulama öncesi ortalama kişi başı bir alışverişte 3.5 poşet alınırken bu değer yüzde 57 düşerek 1.5’e indi.