Dünya

Türkiye'nin bölgedeki "tek yakın müttefiki" Katar, körfezdeki ilişkilerini "ABD desteğiyle" tamir ediyor

30 Mayıs 2019 11:54

T24 Dış haberler

Katar, Suudi Arabistan'da düzenlenecek "bölgedeki İran saldırganlığını" konulu Mekke'deki zirveye katılacak. Bu gelişme körfez krizinin ardından birbiriyle ilişkiyi kesen ülke arasındaki "buzların ABD desteğiyle erimeye başlaması" olarak yorumlandı. 

Türkiye'nin son aylarda en yoğun diplomatik temas kurduğu Arap ülkesi Katar'dı. Katar'ın, Türkiye  ile ilişkilerinde anlaşmazlıklar olan bu ülkelerle tekrar yaklaşma ihtimali Doha- Ankara hattında ilişkilerin ne düzeyde devam edeceğini ilişkin soru işaretleri yarattı.

Al Jazeera, Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır es-Sani'nin Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde yapılacak olan konferansa katılacağını doğruladı. 2 senedir Doha'ya boykot uygulayan Suudi Arabistan'ın bu zirveye Katar'ı çağırması dikkat çekti. İki ülkenin de zirveye katılacak olması Suudi Arabistan ile Katar'ın tekrar temas kurmaya başlamasının en büyük örneği olarak görülüyor. 

The Guardian'ın diplomasi editörü Patrick Wintour, dün iki senedir ilk defa Katarlı diplomatları taşıyan bir uçağın Suudi Arabistan'a iniş yaptığını bildirdi. Wintour aynı zamanda iki ülkenin tekrara temas içine girmesinde ABD'nin de rolü olabileceğini belirtti. 

Suudi Arabistan ile Katar arasındaki diplomatik kriz 2017'de patlak vermişti. Suudi Arabistan müttefiklerine Doha'yı İran'daki ilişkileri ve "bölgedeki silahlı terör örgütlerine destek verdiği" gerekçesiyle ambargo etmeye çağırmıştı. Bu çağrının ardından birçok Suudi müttefiği Katar ile diplomatik ilişkilerini kesti.