Ekonomi

Türkiye, en pahalı alkollü içecek tüketen beşinci ülke

Türkiye, sigarada AB'ye göre yüzde 65 daha ucuz

21 Haziran 2019 09:33

Türkiye, satın alma gücü paritesi bakımından gıda fiyatlarında en ucuz dördüncü Avrupa ülkesi oldu; aakat alkol fiyatlarına bakıldığında Türkiye en pahalı beşinci Avrupa ülkesi.

Türkiye’de son yıllarda artan vergilerle birlikte iyice pahalanan alkol fiyatlarının Avrupa ortalamasına göre de pahalı olduğu belirlendi. Hesap TÜİK’in Eurostat verilerini de kullanarak açıkladığı Satın Alma Gücü Paritesi’nde ortaya serildi. Satın alma gücünü anlatan fiyat düzeyi endeksine göre; ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi olarak adlandırılır.

Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade ediliyor. TÜİK’in açıkladığı Satın Alma Gücü Paritesi’ne göre gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en pahalı ülke Norveç oldu.

Türkiye, sigarada AB'ye göre yüzde 65 daha ucuz

Türkiye’nin “tütün ürünleri” alt grubundaki fiyat düzeyi endeksi, 2018 yılı sonuçlarına göre 35 olarak gerçekleşti. Bu değer, “tütün ürünleri” grubu için Türkiye’nin AB ortalamasından %65 daha ucuz olduğu anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, Türkiye’nin en yüksek fiyat düzeyi 163 ile “alkollü içecekler” alt grubunda gözlendi.