Ekonomi

Türkiye'de son bir yılda kümes hayvanları ve süt ürünleri üretiminde azalış

Süt ürünleri verilerinde artış gösteren tek veri yoğurt oldu

12 Temmuz 2019 17:47

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son bir yılda kümes hayvancılığı ve süt ürünleri sektörlerinde yaşanan değişimlere dair istatistikleri paylaştı.

Kesilen tavuk sayısı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 azaldı. Tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 azaldı.

Kesilen hindi sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 azaldı. Hindi eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,4 azaldı.

Kümes hayvancılığında artış gösteren tek veri ise tavuk yumurtası üretimi oldu. Geçen yılın aynı ayına göre yumurta sayısı yüzde 1,2 arttı.

Süt ürünleri verilerinde ise toplanan inek sütü miktarının Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 azaldığı görüldü.

İnek peyniri üretimi 62 bin 295 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 5 bin 239 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 azaldı.

Ayran üretimi ise 54 bin 413 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 azalış gösterdi.

Süt ürünleri verilerinde artış gösteren tek veri yoğurt oldu. Yoğurt üretimi 105 bin 331 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 arttı.