Ekonomi

Türkiye'de en fazla soğan üretiminin yapıldığı Amasya’da depolar boşaldı

Üreticiler soğanı hastalık vurduğunu söyledi

13 Nisan 2019 15:34

Kilosu yaklaşık 70-80 kuruşa mal edilen ve üreticiden 1 liraya alınan soğan, market ve pazarlarda fiyatı 8-10 liraya satılıyor. Türkiye’nin soğan merkezlerinin başında gelen Amasya’da depolarda kuru soğan kalmadı. Bunun sebebinin ise soğanda meydana gelen hastalıklar olduğu belirtildi.

"Bu yıl üretimi iki katına çıktı"

Ocak ayından sonra soğan fiyatlarının yükselmesinin normal olduğunu dile getiren Karaca, “Çünkü piyasada soğan kalmayacak. Depolar boşalacak. Ancak, Nisan ayında Adana’da erkenci soğan hasatı başlayacak, sonra Hatay ve Temmuz ayında da Amasya’da. Yani piyasada soğan artacak ve fiyatları aşağıya inecek. Bu yıl üretici zarar edecek. Çünkü, soğanın çok para etmesi üzerine çiftçi daha büyük araziye soğan dikti. Bu yıl hastalık olmaz ve hava şartları uygun olursa Amasya bu yıl beklenen rekolte 700-800 ton civarı olacak” diye konuştu. Erkenci soğan hasatı ile birlikte fiyatların düşeceğini ileri süren Haydar Karaca, 1 ay sonra fiyatların 2 ila 3 liraya kadar düşeceğini dile getirdi.

"Devlet üreticiye mazotu ucuz vermeli"

Devletin soğan ithal etmesi yerine üreticiye destek çıkması gerektiğini söyleyen Karaca, “Kış ayında da kıtlık yaşanmayacak. Fiyatlar aşağıya doğru yönelecek. Ancak bunlar geçici çözümler. Gelecek yıl belki yine fiyatlar yükselecek. Tarım bakanlığı soğana bakış açısını değiştirmeli. İthal soğan almak yerine üreticiyi desteklemeli. Üreticiye mazotu ucuz vermeli. Ben tarladaki traktörüme mazotu pompa fiyatından alıyorum” dedi.

“Patates tavan yapacak"

Soğan fiyatlarının normale döneceğini kaydeden Haydar Karaca, aynı şeyi patates için söylemenin zor olduğunu dile getirdi. Karaca, patatesin tarladan çıkış fiyatının yüksek olduğuna dikkati çekerek, “Patates üreticisi bu yıl tohumluk alamadı. Çünkü tohumluk fiyatı 3.5 TL’ye çıktı. Tarladan çıkış fiyatı bu yüzden 4-5 TL oldu. Piyasada ise 7-8’ye çıkınca üretici alamadı. Devlet patates ithal edeceğine çiftçiye ucuz tohum versin. Üreticinin maliyetini düşürsün. Mayıs ayı sonunda Adana’da patates toplanmaya başlayacak ama bu fiyatların düşmesini sağlamayacak” diye konuştu.