Gündem

Türk-İş, 200 bin işçiye zam için seçimlerden önce pazarlık masasına oturuyor

Türk-İş zam görüşmelerinde taşeron işçileri de gündeme getirecek

19 Şubat 2019 10:26

Türk-İş, kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçiye verilecek zam oranını yükseltebilmek için pazarlık masasına seçimlerden önce oturmayı hedefliyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) alacağı zam oranı, önümüzdeki ağustosta memur ve memur emeklilerine yapılacak zammın belirlenmesinde kritik önem taşıyor.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu, 2019-2021 dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri hazırlık çalışmalarını yapmak üzere 21 Şubat Perşembe günü yeniden bir araya geliyor. Kurul ilk toplantısını Türk-İş'e bağlı sendikalar ile Türk-İş Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla 6 Şubat'ta yapmıştı. Türk-İş, normalde seçim sonrasına kalma ihtimali yüksek olan 2019 yılı Kamu Çerçeve Sözleşmesi Protokolü'nü 31 Mart yerel seçimlerinin öncesinde masaya getirip, oy için hemen her kesime müjdeler dağıtan hükümeti yüksek bir zamma ikna etmeyi planlıyor. Bu amaçla ilgili sendikalardan, çalışmalarını acilen tamamlamalarını isteyen Türk-İş yönetiminin zam görüşmelerini bir an önce başlatabilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan randevu talep ettiği de öğrenildi.

Zam kriteri enflasyon

Perşembe günü yapılacak toplantıda yetkili sendikalar toplu sözleşme masasından beklenti ve taleplerini hazırlayıp kurula sunacak. Kurul tüm talepleri değerlendirip zam oranlarıyla ekonomik ve sosyal içerikli taleplerinin listesini netleştirecek. Türk-İş'in zam oranı konusunda gerçekleşen enflasyon ile refah payı ve uğranılan maddi kayıpları kriter olarak aldığı belirtiliyor. Bilgi veren sendika yetkilileri, perşembe günkü toplantının zam oranı ile diğer taleplerin büyük ölçüde şekillenmesi açısından kritik önem taşıdığını ifade etti.

Taşeronlar da listede

Yaklaşık 160 bini Türk-İş üyesi olmak üzere kamuda çalışan 200 bine yakın işçiye yapılacak zammın belirleneceği görüşmelerde masada pazarlık edilecek en önemli gündem başlıklarından birini de kadroya alınan taşeron işçiler oluşturuyor. Türk-İş, masada oluşacak zam oranı ve sosyal hakların taşerondan geçen işçilere de aynen uygulanmasını talep ediyor. Türk-İş zam görüşmelerinde taşeron işçileri de gündeme getirecek.

Memuru etkileyecek

Türk-İş'in bu yıl pazarlık masasından çıkaracağı zam oranı milyonlarca memur ve memur emeklisi açısından kritik önem taşıyor. Çünkü memur ve emeklilerin 2020 ile 2021 yıllarında alacağı zamların belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri önümüzdeki ağustos ayında yapılacak. En son 2017 yılında Türk-İş memurdan önce masada iyi bir zam almış, memurlar adına masaya oturan Memur-Sen, Türk-İş'in zamlarını ‘kırmızı çizgi' olarak ifade edip bu zamların daha altında bir zammı kabul etmeyeceklerini bildirmişti. Memurun ağustostaki toplu sözleşme görüşmeleri seçim dönemine denk gelmediği için pazarlık gücünün zayıf olacağı, bu nedenle Türk-İş'in alacağı zammın memurlar için kritik önem taşıdığı ifade ediliyor.