Gündem

Türk Hava Yolları uçak üreticisi Boeing firmasına dava açma kararı aldı

24 adet Boeing 737 MAX tipi uçağını kullanamayan THY, geçen yıla göre arz edilen koltuk sayısına talepte yüzde 6.7 azalma yaşadı

19 Aralık 2019 20:55

Amerikan uçak üreticisi Boeing firmasının en büyük müşterilerinden olan ve yere indirilmiş 24 adet Boeing 737 MAX tipi uçağı bulunan Türk Hava Yolları (THY), bu uçaklar ile ilgili belirsizliğin sürmesi ve süreç  hakkında nitelikli açıklamaların yapılmaması nedeniyle üretici şirkete dava açmaya hazırlanıyor.

Boeing şirketi, Endonezya ve Etiyopya'da iki uçağın 5 ay arayla düşmesinin ardından 737 MAX serisine ait uçakları yere indirmiş, yaşanan kazalardan dolayı şirket büyük güven kaybı yaşamıştı. Türk Hava Yolları ise küresel ölçekte yaşanan bu sorundan olumsuz etkilenen şirketler arasında yer alıyor.

Hâlihazırda 75 adet Boeing 737 MAX tipi uçak siparişi bulunan THY, 2019 yılı 24 uçağın teslimatının tamamlanmasını planladığı halde, aksaklıklar sonucunda operasyonlarını gerçekleştiremiyor. Her gün bin 200'ün üzerinde uçuş gerçekleştiren, 2019 yılında uçuş ağına 14 nokta ekleyen firma, operasyon stratejisini bu uçaklarda yaşanan sorun nedeniyle yeniden planlamak zorunda kaldı. 

Koltuk sayısına talep azaldı ancak bilet fiyatları arttı

Küresel taşıyıcının Boeing 737 MAX tipi uçaklarının yere indirilmesi ve 24 uçağın operasyonlarda kullanılamaması yurt içi uçuş sayılarını ve bilet ücretlerini de olumsuz etkiledi. Türk Hava Yolları'nın Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre yılın ilk 11 ayında geçen seneye göre arz edilen koltuk sayısında yüzde 6.7 azalma yaşandı. Uçak yetersizliğinden dolayı yaşanan bu azalmaya karşın hava yolu seyahatine olan talebin artması bilet fiyatlarını geçtiğimiz yıla göre yukarıya çekti.

"Gerçekçi olmayan beklentiler oluşturulmamalı" uyarısı

Geçen hafta Boeing'den yapılan açıklamada, ABD dâhil birçok ülkede uçuş yasağı bulunan uçakların, havacılık otoritelerinden yeniden onay alana kadar havalanmayacağı belirtilmişti. Ocak 2020'den itibaren uçak üretimine ara verileceği belirtilen firma hakkında açıklama yapan ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA) “737 Max'ların yeniden havalanmasına ne zaman izin verileceği konusunda gerçekçi olmayan beklentiler oluşturulmaması" konusunda uyarmıştı. (DHA)