Gündem

Tunceli'de metruk binalar cami gösterilip imam atanmış

88 bin nüfuslu Tunceli’de toplam 93 cami bulunuyor

12 Şubat 2019 13:33

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, nüfusunun tamamına yakını Alevi olan Tunceli’de, metruk binaları cami gösterip imam atadığı ortaya çıktı. Toplam 93 caminin bulunduğu 88 bin nüfuslu Tunceli’de ortalama 948 kişiye bir cami düşüyor.

Birgün gazetesinden Serhat Halis’in haberine göre, ‘Bilgi Edinme Kanunu’ kapsamında edinilen bilgiye göre, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ovacık ilçesinin Ziyaret köyündeki metruk bir yapıyı cami olarak gösterip, bir imam atadı. Pülümür ilçesi’ne bağlı Kırmızıköprü köyünde de harabeye dönmüş bir binada 2 diyanet personeli görevli. Köylüler, imamları hiç görmediğini söylerken aynı durum Pertek ilçesinin Yeniköy köyünde de yaşanıyor. Diyanet’in cami olmayan köye imam atadığı görülüyor. Tunceli’deki 93 caminin birçoğu, özellikle köylerde olduğu ileri sürülenlerde bu hayali atamalar yaygın durumda.

2013 yılında, cami olarak gösterilen adreslerin bir kısmının, içinde aillelerin yaşadığı çeşitli apartman daireleri olduğu anlaşılmasının ardından Diyanet, 117 camiden yaklaşık 24’ünü personelleriyle birlikte resmi kayıtlardan silmek zorunda kalmıştı.

88 bin nüfuslu Tunceli’de toplam 93 cami bulunuyor. Ortalama 948 kişiye bir cami düşüyor. Tunceli bu oranla en fazla camiye sahip İstanbul’u bile geride bırakıyor. 15 milyonun üzerinde bir nüfusa sahip İstanbul’da toplam 3 bin 403 cami bulunuyor. Tunceli, cami başında düşen kişi sayısıyla Şanlıurfa, Bursa, Ankara, Gaziantep, Yalova, Osmaniye, Şırnak ve daha pek çok ili sollamış durumda