Dünya

Trump yönetiminden NATO'ya karşı yeni hamle: "ABD yönetimi, üssü olan ülkelerden tam ücret artı yüzde elli pay isteyecek"

"Bazı ülkeler şu anda ödediği paranın beş veya altı katını ödemek zorunda kalabilir"

08 Mart 2019 16:03

T24 Dış haberler

ABD yönetiminin ABD askerlerini barındıran ülkelerden, ülkelerinde bulunan askerlerin masraflarının tamamını karşılamasını ayrıca en az yüzde 50 veya daha fazla pay verilmesini isteyeceği iddia edildi.

Bloomberg'ün bir düzine hükümet yetkilisine dayandırdığı habere göre Beyaz Saray bu taleplerini Almanya, Japonya ve ardından ABD askeri barındıran bütün ülkelere yapmayı planlıyor. Talebe göre ABD askeri barındıran ülkeler masrafların yanısıra ABD'ye belirlenen yüzde ile ek ödeme yapmak durumunda kalacak.

Habere göre "Tam ücret artı 50" sisteminde ABD güçleri barındıran bazı ülkeler şu anda ödediği paranın beş veya altı katını ödemek zorunda kalabilir.

Bloomberg'e göre bu proje Trump'ın aklında uzun süredir vardı. İddiaya göre Güney Kore ile ülkedeki ABD askerleri hakkında yapılan münazaralar Trump'ın bu talebi nedeniyle neredeyse başarısız oluyordu.

Trump'ın ekibi bunu NATO ülkelerini savunma harcamalarını arttırmaya zorlayacak bir hamle olarak görüyor. Trump, Oval Ofis'e girdiği ilk günden beri NATO ülkelerine savunma harcamalarını arttırmaları için baskı yapıyordu.