Ekonomi

"Trump, 'Türkler Merkez Bankası Başkanı'nı görevden alıyorsa benim neyim eksik' diyebilir"

Erdoğan ve Merkez Bankası arasındaki 'faiz indirimi' çekişmesinin bir benzeri de ABD'de yaşanıyor

06 Temmuz 2019 15:41

T24 Haber Merkezi

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla görevden alınması cumartesi gününün gündemine otururken; Marmara Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova yaşanan gelişmenin ABD'yi de etkileyebileceği yorumunda bulundu. 

Kişisel Twitter hesabında, ABD Başkanı Donald Trump ile ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell arasındaki devam eden gerginliğe gönderme yapan Arzova, "Pazartesi Powell için zor bir sürecin başlangıcı olacak. Trump, Türkler Merkez Bankası Başkanını görevden alıyorsa benim neyim eksik diyebilir" dedi. Arzova, "Şaka yapmıyorum" diye ekledi. 

Fed Başkanı ve Trump arasında da 'faiz indirimi' gerginliği var

ABD Başkanı Trump, “doların fazla güçlü olduğunu” savunarak Fed’in faiz indirimine gitmesi gerektiği görüşünü dile getiriyordu. Powell ise geçen hafta faiz düşürme konusunda tam emin olmadığını vurgulayan bir konuşma yapmıştı.

Powell’ın görevinden alınmasını istediği iddialarını “Böyle bir planımız yok” sözleriyle yalanlayan Trump, daha sonra faiz indirimi konusundaki ısrarını sürdürmüş ve "Her zaman başarılı olamazsınız. Powell faizi en kısa sürede düşürmelidir. Ancak, her zaman kazanamazsınız. Er ye da geç doğru şeyi yapacak. Ne yapacağını bekleyip görelim" demişti.

Fed Başkanı Powell'a yönelik eleştirilerini de sürdüren Trump, Fed'in faizleri şu anki seviyelere yükseltmemesi gerektiğini savunmuş ve Fed Başkanı'nı görevden alma yetkisi olduğunu belirterek şöyle devam etmişti: "Powell'ın yerine (Avrupa Merkez Bankası Başkanı) Mario Draghi olmalıydı.”

TIKLAYIN - Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya görevden alındı

TIKLAYIN - Ekonomistler Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın görevden alınması hakkında ne dedi?

TIKLAYIN - Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'dan Çetinkaya'nın görevden alınmasına ilişkin değerlendirme

TIKLAYIN - Erdoğan'ın Merkez Bankası Başkanı'nı görevden alması tartışılıyor: Özel bir kanun hükmü, kararname ile aşılabilir mi?

Çetinkaya'nın görevden alınmasına 'faiz indirimi direnci' mi sebep oldu?

Ekonomistlerin aksine ’Düşük faizin düşük enflasyon anlamına geleceğini’ savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir süredir Merkez Bankası’na faizlerin yeniden indirilmesi yönünde baskı yapıyordu. Reuters’a konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisi, MB'deki görev değişikliğinin ardından “Cumhurbaşkanı, politika faizi konusunda mutlu değildi ve bu memnuniyetsizliğini her fırsatta dile getirdi. Merkez Bankası’nın haziran ayında faizi sabit tutma kararı alması da Çetinkaya’ya dair problemi genişletti” demiş ve eklemişti:

“Erdoğan, ekonomiyi geliştirme konusundaki kararlılığını sürdürüyor ve bu sebepten de Çetinkaya’yı görevden aldı.”

"Çetinkaya ve hükümet arasındaki görüş farklılıkları son aylarda derinleşti"

Reuters’a konuşan diğer iki hükümet kaynağı da hükümet ile Çetinkaya arasında para politikasına dair görüş ayrılıklarının son aylarda derinleştiğini kaydetmişti. Merkez Bankası, değer kaybı yaşanan Türk Lirası’nı desteklemek için geçen yıl içinde toplamda 750 baz puan faiz artışına gitmişti. Eylül ayında yüzde 24’e çıkan politika faizi o günden bu yana değişmedi.

TIKLAYIN - Barış Soydan, 'en tartışmalı Merkez Bankası Başkanı'nın ardından' yazdı...

Hükümet yetkililerinden biri “Merkez Bankası Başkanı ile Albayrak arasındaki görüş ayrılığı son dönemde iyice derinleşti” derken; bir diğeri de “Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı istifasını talep etti ancak Çetinkaya, Merkez Bankası’nın bağımsızlığını hatırlatarak istifa etmeyi reddetti” diye konuşmuştu.

TIKLAYIN - İddia: Erdoğan ve Albayrak, Çetinkaya'nın istifasını istedi