Gündem

Trump: S-400 konusunda Türkiye'ye yaptırım düşünmüyorum

Pentagon, Türkiye'nin S-400 aldığı için F-35 programından çıkarıldığını duyurmuştu

18 Temmuz 2019 20:06

ABD Başkanı Donald Trump, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Trump, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı ve F-35 programından çıkarılması sonrası yaptırıp uygulanıp uygulanmayacağıyla ilgili soruya, "Türkiye'ye şu an için yaptırım düşünmüyorum" dedi.

Donald Trump, Türkiye'ye S-400 krizi sebebi ile yaptırım yapılıp yapılmayacağı konuyla ilgilendiklerini belirterek, "O konuya bakıyoruz, birçok sebepten dolayı çok zor bir durum. Bir önceki yönetimde bunlar daha iyi yapılabilirdi. Önceki yönetim Türkiye konusunda çok büyük hata yaptı. Bu çok kötüydü" ifadelerini kullandı.

Trump, geçen günlerde Türkiye'nin S-400 almasını "İçinde bulundukları çok zor bir durum ve biz de ABD olarak zor bir durumda kaldık. Bütün bunlara rağmen üzerinde çalışıyoruz. Neler olacağını göreceğiz fakat bu gerçekten adil değil. S-400 almasına rağmen Türkiye ile ilişkilerimiz iyi" şeklinde yorumlamıştı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, dün Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini satın almasından dolayı ortak F-35 savaş jeti programına katılımını askıya aldığını açıklamıştı.

Türk Dışişleri Bakanlığı kararın 'adil olmadığını' söylerken, NATO da Türkiye'nin F-35 sisteminden çıkarılmasının 'kaygı verici' olduğunu söylemişti.

Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, "Bu tek taraflı adım müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığı gibi hiçbir meşru gerekçeye de dayanmamaktadır" ifadesini kullanılmıştı.