Gündem

Trump: Türkiye milyonlarca insanı öldürmek zorunda kalmayacak

"Milyonlarca insan tarafından da öldürülmek zorunda kalmayacak, Türkiye'nin kazanacağı bu"

17 Ekim 2019 23:26

Türkiye ile ABD heyetinin Ankara’daki görüşmelerin ardından Kuzey Suriye’de beş günlük ateşkes açıklamalarının akabinde ABD Başkanı Trump Texas’a yolculuğu öncesinde gazetecilere konuştu.

Vox muhabiri Aaron Rupar’ın Twitter hesabından paylaştığı videoda Trump şöyle konuşuyor:

“Başta buna biraz ihtiyaçları vardı. Ve sonra herkes ‘bu bizim düşündüğümüzden daha zor’ dedi. Silahlar ateşlenmeye başladığında bir şeyler yapmaya niyetlendiler. Ama size söylemek istediğim şu: Amerika Birleşik Devletleri adına Türkiye’ye teşekkür ediyorum, bu muhteşem sonuca sahip olayı gerçekleşmek için biraya gelmiş herkese teşekkür ediyorum. Yani 22 millik (32 km) bant… Ve çok yıllar boyunca Türkiye’nin meşru bir sorunu olduğunu söylemek gerekiyor. Teröristlerle sorunları vardı, orada olmaması gereken çok adamları vardı, onlar da çok can verdi. Ve orayı temizlemek zorundaydılar. Ama bir kez inanılmaz miktarda kötü olayın gerçekleşebileceği bir noktaya vardığında süreç başladı. Biz müzakereye başladık. Sanırım yaptırımlar bekleyecek. Bunu yapmadığımız için çok memnunum, bu süreç sonlanır sonlanmaz hızla bunları (yaptırımları) kaldıracağız. Ama bu harika bir sonuç. Böyle bir sonuç için on yıldır uğraşıyorlardı, herkes uğraşıyordu ve başaramadılar. Diğer (ABD) yönetimler asla bunu başaramazdı, eğer ki alışılmadık bir yoldan gitmezseniz. Sanırım ben alışılmadık biriyim.

“Birçok kişiden tepki aldım, hatta kendi partimden kişilerden bile. Ama bu ulusumuz içindi. Cumhuriyetçiler ya da Demokratlar için değil ulusumuz içindi. Şimdi beş günlük bir ateşkesimiz var. Bu beş gün boyunca Kürtler, ve diğerleri gözetilecek, güvenli bölgeden çıkacaklar, bu Türkiye’nin hep istediği bir şeydi. IŞİD, onlar DAEŞ diyor biz IŞİD diyoruz, yakaladığımız IŞİD’li savaşçılar, çeşitli grupların çok sıkı kontrolü altında olacak. Ama biz takip edeceğiz, yetkili olan biz olacağız.

“Yaptırımlara gerek olmayacak çünkü Türkiye yapacağını yaptı. Kongre’nin yaptırımlarına da ihtiyaç duymadım çünkü gerekirse Kongre’den daha ağır yaptırımlar uygulayabilirim. Ve bunu yapmaya hazırdım. Erdoğan’a teşekkür etmek ve onu tebrik etmek istiyorum. Kendisi benim dostum. Aramızda bir sorun olmamasından memnunum çünkü kendisi müthiş bir lider. Erdoğan sert, güçlü bir adam ve doğru olanı yaptı. Bundan dolayı müteşekkirim. Ve gelecekte de müteşekkir olacağım.

“Türkiye’nin büyük bir askeri gücü var. Türkiye bizim dostumuz, komşumuz ve NATO üyesi. Ve şimdi Türkiye’nin kazandığı şey milyonlarca insanı öldürmek zorunda kalmayacaklar ve milyonlarca insan da onları öldürmek zorunda kalmayacak. Bu birçok başka grubun da katılacağı bir savaş olacaktı, bu sadece Türkler ve Kürtler arasında olmayacaktı, birçok örgüt de gelecek. Biz belki dahil olmayacaktık, çünkü ben böyle bir savaşa girmek istemem. Bu arada bizde dünyanın en güçlü ordusu var. On yıldır oradaydık (Suriye), 19,5 yıldır da Orta Doğu’dayız. Yani bu herkes için harika bir şey. Ve Türkiye’nin yaptıkları için çok müteşekkirim, doğru olanı yaptılar. Ve Cumhurbaşkanlarına büyük saygı duyuyorum.”