13 Mayıs 2025 19:33
Güncelleme: 14 Mayıs 2025 00:19
T24 Dış Haberler
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen ABD-Suudi yatırım forumunda yaptığı konuşmada ABD Dışişleri Marco Rubio'nun perşembe günü İstanbul'da yapılacak olası Rusya-Ukrayna görüşmelerine katılacağını açıkladı. Trump ayrıca ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldıracağını ve önümüzdeki hafta Dışişleri Bakanı Rubio'nun Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile görüşeceğini duyurdu. Trump, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırma kararının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile yaptığı görüşmelerin ardından alındığını söyledi.
ABD Başkanı Trump, ikinci görev döneminin ilk yurt dışı ziyareti olarak başlattığı Orta Doğu turunun ilk ayağında Suudi Arabistan'a gitti. Trump, başkent Riyad'da ABD-Suudi Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Donald Trump, Suudi Arabistan'ın, ilk başkanlık döneminde çeşitli Arap ülkeleri ve İsrail arasında müzakere edilen İbrahim Anlaşmalarına katılmasını “hayal ettiğini” ancak ülkenin İsrail ile ilişkilerini ancak hazır olduğunda normalleştireceğini belirtti. Trump, “Suudi Arabistan, yakında İbrahim Anlaşması'na katılacak. Bence bu ülkeniz için muazzam bir övgü olacak ve Orta Doğu'nun geleceği için gerçekten çok önemli bir şey olacak” dedi.
Trump sözlerini şöyle sürdürdü:
“Suudi Arabistan'ın bize katılması Ortadoğu'da tüm dünyanın izleyeceği özel bir gün olacak. Beni ve Orta Doğu için büyük mücadele vermiş tüm insanları onurlandırmış olacaksınız. Bunun gerçekten özel bir şey olacağını düşünüyorum ama bunu kendi zamanınızda yapacaksınız. Benim istediğim de bu, sizin istediğiniz de bu ve böyle de olacak.”
ABD Başkanı Trump, ekibi İran'la müzakereleri sürdürürken Tahran'a yönelik sert mesajlar verdi. Trump, İran'ın “asla nükleer silaha sahip olamayacağı” uyarısında bulunurken içinden geçilen dönemi "İran'ın nasıl ilerleyeceğini seçme zamanı” olarak nitelendirdi.
“İran söz konusu olduğunda, kalıcı düşmanlara sahip olmaya hiçbir zaman inanmadım. Ben pek çok insanın düşündüğünden farklıyım. Daimi düşmanları sevmem. Bazen bir işi yapmak için düşmanlara ihtiyaç duyarsınız ve bu işi doğru yapmanız gerekir. Düşmanlar sizi motive eder,” diyen Trump, “İran ile bir anlaşma yapmak istiyorum. İran ile bir anlaşma yapabilirim. Eğer bölgenizi ve dünyayı daha güvenli bir yer haline getirirsek çok mutlu olacağım," ifadelerini kullandı.
“İran liderliği bu zeytin dalını reddeder ve komşularına saldırmaya devam ederse, o zaman büyük, azami baskı uygulamaktan ve rejimin nükleer silaha sahip olmasını engellemek için gereken tüm adımları atmaktan başka seçeneğimiz kalmayacaktır" diyen Trump, "İran asla nükleer silaha sahip olmayacak” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı, “Amerika ve müttefiklerinin terörizm ya da nükleer saldırı ile tehdit edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bu seçimi onlar yapmalı. Bu sonsuza dek sürmeyecek bir teklif. Şu anda seçim yapmaları için doğru zaman hemen şimdi” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın konuşmasındaki en dikkat çekici nokta, Washington'ın Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldıracağını açıklaması oldu. Trump, Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmayı planladığını ve bu kararın "onlara büyüklük için bir şans vereceğini" söyledi.
Trump, bu kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Salman ile görüştükten sonra aldığını belirtti.
“Suriye, uzun yıllardır travmalardan, savaşlardan ve ölümlerden payını aldı. Bu nedenle yönetimim, ABD ile Suriye arasında on yıldan uzun bir süredir ilk kez normal ilişkilerin yeniden tesis edilmesine yönelik ilk adımları atmış bulunuyor” dedi ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun ‘bu hafta içinde’ Türkiye'de Suriye Dışişleri Bakanı ile bir araya gelmesinin beklendiğini kaydetti.
Trump, ülkenin yeni hükümetinin “umarım barışı koruyarak ülkeyi istikrara kavuşturmayı başaracağını” umduğunu ifade etti.
Öte yandan Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump'ın yarın Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el Şara ile görüşeceğini duyurmuştu.
ABD Başkanı Donald Trump, ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun ve diğer üst düzey ABD'li yetkililerin 15 Mayıs Perşembe günü İstanbul'da yapılması planlanan Ukrayna-Rusya barış görüşmelerine katılacağını duyurdu.
Trump, "Adamlarımız oraya gidecek. Marco oraya gidecek. Diğerleri de gidecek ve bu işi halledip halledemeyeceğimizi göreceğiz," dedi.
Rubio'nun katılımı, ABD'nin kabine düzeyinde katılımının ilk kez kamuoyu önünde teyit edilmesi anlamına geliyor.
Trump, “Rusya ve Ukrayna arasında akan korkunç kanı durdurmak için de durmaksızın çalışıyorum ve çok önemli olarak, bu hafta sonunda Türkiye'de görüşmeler yapılıyor ve bunlar oldukça iyi sonuçlar verebilir” dedi.
© Tüm hakları saklıdır.