Dünya

Trump, kararnameyi imzaladı: Hong Kong'a yönelik ayrıcalıklar kaldırıldı, Çinli yetkililere yaptırım geldi

15 Temmuz 2020 01:00

ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong'a getirilen Ulusal Güvenlik Yasası nedeniyle Çin'i sorumlu tutan bir yasa tasarısını onaylayarak Hong Kong'a yönelik ayrıcalıkları kaldıran bir kararname imzaladı. 

ABD Başkanı Donald Trump Çin'e karşı atılan adımlar konusunda Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi.

Trump, Hong Kong'a sağlanan ayrıcalıkları kaldıran ve bu bölgeye Çin ana karası ile aynı şekilde davranılmasını öngören bir kararname imzaladığını açıkladı. 

Hong Kong'a Ulusal Güvenlik Yasası'nı getiren Çinli yetkililerle iş yapan tüm bankalara yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarına Kongre'nin çoğunluğunun destek verdiğini ifade eden Trump, "Bu kararname Hong Kong'un özgürlüğünü elinden alan kişileri ve kurumları sorumlu tutmamızı sağlayan yeni araçlar sağlıyor" dedi. 

ABD ile Hong Kong'un çok fazla iş yaptığını dile getiren Trump, söz konusu kararnameyi imzalamasının ardından Hong Kong'a tanınan ekonomik ayrıcalıkların artık tanınmayacağını belirterek, "Çin anakarası ile aynı muameleyi görecek" dedi.

VOA'nın haberine göre; ABD Başkanı Donald Trump, Kasım ayında yapılacak seçimlerdeki rakibi Joe Biden'ı Çin konusunda eleştirerek, "Joe Biden Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne girmesine destek verdi. Özellikle dış politikada kötü kararlar almak dışında bir şey yapmadı." dedi.

Koronavirüs salgını konusunda sık sık Çin'i hedef alan Trump, ''Koronavirüs'ün dünyadan gizlenmesi ve tüm dünyaya yayılmasından tamamen Çin'i sorumlu tutuyorum" dedi.
 
Aşı konusuna da değinen Trump,  ''Aşıyı bulduğumuzda dağıtımını yapmaya da hazırız, ordu da hazır.''Virüsü öldürmek için ulusumuzun bilimsel dehasını ortaya koyuyoruz" ifadelerini kullandı.