Gündem

Trabzon Şehir Hastanesi inşaatının durduğu iddia edildi, Prof. Osman Bektaş uyardı: Zeminin yeniden sorgulanması için bu son şanstır

07 Haziran 2022 08:53

Trabzon’da Akyazı dolgu alanın üzerinde yapımına başlanan Trabzon Şehir Hastanesi inşaatı durduğu iddia edildi. Resmi bir açıklama yapılmadı ancak iddia AKP Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, "Bir yavaşlama var. Fiyat artışlarından dolayı müteahhitlerde bir sıkıntı var. Muhtemelen yeniden ihale edilecek" dedi. Prof. Dr. Osman Bektaş ise, "Hastaneyi taşıyacak zeminin taşıma gücünün yeniden sorgulanması için son bir şanstır" diyerek uyardı.

Mumcu, yerel haber sitesi “61 Saat”in sorusunu yanıtlarken, “Şehir hastanesinde yavaşlama var. Takdir ederseniz müteahhitlerde, fiyat artışından dolayı sıkıntı söz konusu. Yakında çözüleceğini ümit ediyorum. Muhtemelen yeniden ihale yapılacak. Muhtemelen yeniden ihaleye girecek" ifadelerini kullandı.

“Akyazıda çökme kazıklarla birlikte devam edebilir”

Sözcü'de yer alan habere göre, Akyazı dolgu alanındaki çalışmaları sıkı takip eden Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş ise inşaatın durmasıyla ilgili farklı bir iddia ortaya attı. Prof. Dr. Osman Bektaş, “Trabzon Şehir Hastanesinin geçici durdurulması hastaneyi taşıyacak zeminin taşıma gücünün yeniden sorgulanması için son bir şanstır” dedi.

TOKİ jeofizik raporuna göre kazıkların oturduğu temelin, üstteki dolguyla eşit elektriksel öz dirence sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bektaş şöyle devam etti:

“TOKİ raporuna göre kazıkların oturduğu orta sağlamlıktaki Beşirli Formasyonu rezistivitesi (direnç) düşük (15-50 Ohm) killi, kumlu seviyeler içermektedir. Bu tür seviyeler Japonya’da olduğu gibi beklenmeyen oturmaları yıllarca sürdürebilir. Akyazı’da çözme kazıklarla birlikte devam edebilir. Jeofiziksel olarak benzer su muhtevası, benzer kayaç, benzer kayaç boşluğu ( porozite) ima eder. Temel kayaç ayrıca oturma özelliği daha yüksek (15-50 Ohm) killi, kumlu ara seviyeler içerir.”


TIKLAYIN - Trabzon'da stat ve şehir hastanesi inşaatının bulunduğu dolgu alan çöküyor