Gündem

Trabzon’da hafızlığını tamamlayan 254 kişi, icazet töreni öncesi kentte “cüppeli ve sarıklı” tur attı

04 Temmuz 2022 08:29

Trabzon’un Of ilçesinde, hafızlığını tamamlayan 254 kişi için düzenlenen icazet töreni öncesi kentte “cüppeli ve sarıklı” tur atılması dikkatleri çekti.

Arnavutköy Taşoluk Yeşil Camisi’nde İsmailağa cemaatiyle bağlantılı olduğu bilinen Yeşil Cami İlme Hizmet Vakfı’nda hafızlığını tamamlayan 393 kişi için düzenlenen “icazet töreni” öncesi yüzlerce “cüppeli ve sarıklı” kişi, cami etrafında tekbirle yürüdü. Tepki çeken görüntülerin bir benzeri ise önceki gün Trabzon’un Of ilçesinde kaydedildi.

Of Müftülüğü tarafından Çarşıbaşı Büyük Camisi’nde, hafızlığını tamamlayan 254 kişi için gerçekleştirilen törenden önce şehirde “sarıklı cüppeli” tur atıldı. Cumhuriyet'in aktardığına göre, Trabzon Büyükşehir Belediyesi mehter takımı eşliğinde Of Belediyesi önünde toplanan kişiler camiye yürüdü. Söz konusu görüntüler sosyal medyada tepki çekti.

İlahiyatçı Prof. Dr. Şahin Filiz: İbadetin boyutlarını aştı

Görüntülere tepki gösteren ilahiyatçı ve felsefeci Prof. Dr. Şahin Filiz, Cumhuriyet’e konuştu. Prof. Dr. Filiz, törenin “görünüşte bir hafızlık icazeti” olduğunu, “bazılarını hilafet ve şeriat devleti konusunda cesaretlendirecek görüntülerle karşı karşıya kalındığını” vurguladı.

İbadetin kişi ile yaratıcı arasında olduğunu ve asla bir gösterinin aracı haline getirilemeyeceğini aktaran Prof. Dr. Şahin Filiz, “Bu gösterinin de ibadetin boyutlarını aştığını, devlete karşı adeta meydan okumaya; devlete, Atatürk ilke ve devrimlerine, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine karşı bir gövde gösterisine döndüğünü görüyoruz. Bu, dini kullanarak cumhuriyete karşı bir kalkışmadır” ifadelerini kullandı.