Ekonomi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Dünya iş-yatırım yapma kolaylığı endeksinde 60'ıncı sıradayız

"2 yıl içinde Türkiye'yi ilk 20'ye sokmayı hedef aldık"

17 Mart 2018 22:16

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 1 milyarlık yükün iş dünyasının üzerinden kaldırıldığını söyleyerek, ''Dünya iş-yatırım yapma kolaylığı endeksinde 60'ıncı sıradayız. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan ve ilk 10'u hedefleyen ülkemize yakışmayan bir tablo söz konusu. 2 yıl içinde Türkiye'yi ilk 20'ye sokmayı hedef aldık'' dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,Tokat il ve ilçe oda ve borsalarının müşterek istişare toplantısına katıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tüm kuruluş işlemlerinin odalarda gerçekleşeceğini söyledi.Sanayi-Üretim Reform Paketi kapsamında yüzde 2 TRT kesintisi, OSB'lerde emlak vergisi ve damga vergisi gibi toplamda 1 milyarlık yükün iş dünyasının üzerinden kaldırıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

"Dünya iş-yatırım yapma kolaylığı endeksinde 60'ıncı sıradayız. Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan ve ilk 10'u hedefleyen ülkemize yakışmayan bir tablo söz konusu. 2 yıl içinde Türkiye'yi ilk 20'ye sokmayı hedef aldık. Bu kapsamda çok sayıda eylem planı üzerinde çalıştık. 100'ün üzerinde reformu, bakanlarımızla birlikte hazırladık. Mesela inşaat izinlerinde mevcut 18 ayrı prosedür var, bunlar 6'ya iniyor. Yapı Denetim Kanunu'nda yapılacak değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısı da 18'den 1'e düşürülüyor. Ayrıca muhtasar ve SGK beyannameleri birleştiriliyor. Bir şirketimiz yılda ortalamada 40-45 beyanname veriyordu. Şimdi bu beyanname sayısı 12'ye düşürülüyor, azalıyor. Bir diğer önemli reform KDV alanında. KDV alacaklarımız için de Maliye Bakanımızla çalıştık. Ayrıca esnafın üzerindeki KDV yükü de düşürülecek. Tüm bu öneriler şu an Meclis'te. İnşallah kısa süre içinde yasalaşacak. Sıkıntılarımız yok mu? Elbette var. Ama hepsini aşacak iradeye ve imkâna sahibiz. Bakın birlik ve beraberlik içinde hareket ederek pek çok iyileşme sağladık. Kavga ile sorun-sıkıntı çözülmez. Ortak akıl ile diyalog ile çözülür. Bir ve beraber olunca Allah rahmeti ve bereketi de verir. Yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim." (DHA)