Gündem

TMSF, 1.3 milyar liralık işi ihalesiz vermiş

Gayrimenkullere ilişkin herhangi bir duyuru ve ilan yapılmadı

26 Eylül 2019 10:46

2016 yılında Digiturk’ü ihalesiz Katarlılara satan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), aynı yıl benzer bir işlemi Ataşehir’de sahip olduğu arsalar için gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Sayıştay’ın tespitine göre 1 milyon lira ödeyemeyecek durumda olan firmaya 1 milyar 324 milyon liralık iş ihalesiz verildi.

Sayıştay, 2018 yılı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) denetim raporunu yayınladı. Buna göre, TMSF Ataşehir'de sahip olduğu arsaları ihalesiz olarak Aksüs Yapı adlı şirkete Arsa Satış Karşılığı Gelir Paylaşımı Sözleşmesi'yle 2016 yılında verdi. Yapılan belirlemelere göre, gayrimenkullere ilişkin herhangi bir duyuru ve ilan yapılmadığı gibi, bir ihale de yapılmaksızın şirketin teklifi üzerine Fon Kurulu tarafından karar alınarak sözleşme imzalandı.

İşi alan Aksüs Yapı, Reyhan İnşaat ve Marmara Fidancılık ile birlikte projede ortaklığa gidip 2017 yılında 1113 daire ve 44 ticari alandan oluşan Ataşehir Modern projesine başladı. Sayıştay denetçileri gerçekleştirilen işlemin kanun ve yönetmelikleri aykırı olduğuna dikkat çekerek, zaman ilerledikçe, ihalesiz biçimde seçilen yüklenicinin bu işi sonuçlandıramayacağının anlaşıldığını vurguladı.

Sayıştay, yetersizliği bir örnekle anlattı

Bu durumu bir örnekle anlatan denetçiler, yüklenicinin 28 Ocak 2019 tarihinde Fon'a yaptığı başvuruyla, firma tarafından yaptırılan proje tadilatına ilişkin ruhsata esas ücretin (harç) tutarı olan 1 milyon 308 bin liralık ödenmesi yapamadığına işaret ederek, “Söz konusu bu tutarın Fon tarafından ödenmesini talep etmiş ve 2019/64 sayılı Fon Kurulu Kararı ile de bahse konu tutar Fon bütçesinden ödenmiştir” denildi.

Aksüs Yapı ile TMSF arasında yapılan tüm sözleşmelerde, “İnşaat öncesi ve sonrasında, satış/gelir paylaşımı ve bağımsız bölümlerin Fon'a teslimi safhasında; her türlü mali ve maddi yükümlülüklerin (mükellefiyete göre Fon payına düşenler dâhil), idari ve hukuki sorumlulukların Yüklenici tarafından karşılanacak, her ne nam altında olursa olsun, Yüklenici Fon'dan bir talepte bulunmayacaktır.” hükmüne yer verildiğine dikkat çeken denetçiler, “Söz konusu işte gelinen nokta ve mevzuata aykırı işlem tesis eden Fon'un karşı karşıya kaldığı durum, 1 milyar 324 milyon lira değerindeki bir işi, iş tutarının binden birinden daha az tutardaki bir yasal yükümlülüğü yerine getiremeyecek bir firmaya verilmiş olduğu gerçeğidir” tespitini yaptı.

Sözleşme 3 yıl sonra fesih edildi

TMSF ise ihalesiz iş verilmesiyle eleştirilerle ilgili sürecin Sayıştay'ın genel denetimini ilgilendirilmediğini belirtirken, yüklenicinin yetersiz olduğuna dair tespiti kabul etmediğini ifade etti. TMSF'nin verdiği bilgiye göre süreç içerisinde yüklenici inşaat sektöründe yaşanan ekonomik zorlukları gerekçe göstererek, sözleşmede taahhüt edilen asgari hasılat tutarının ilk taksitinin ve devam eden taksit vadelerinin  faizsiz olarak ötelenmesi ya da sözleşmenin “hasılat paylaşım usulünün” revize edilerek “kat karşılığı inşaat yapım usulüne” dönülmesini talep etti. TMSF, Fon menfaatlerine uygun görülmeyen bu taleplerin reddedildiğini ve Aksüs Yapı ile yapılan sözleşmenin 10 Mayıs 2019 tarihinde karşılıklı mutabakat çerçevesinde fesh edildiğini açıkladı. Hali hazırda arsalar ve 173 bin metrekare inşaat alanına sahip ruhsatlar Fon mülkiyetinde bulunuyor.