Dünya

The Guardian: IŞİD'in 'en yüksek rütbeli' kadın üyelerinden İbrahim, Bağdadi'nin yakalanması için CIA ile işbirliği yapıyor

31 Mayıs 2019 15:50

Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD'in tutuklu bulunan en yüksek rütbeli kadın üyesi olan Nesrin İbrahim'in, IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'nin yakalanması için CIA ile işbirliği yaptığı öğrenildi. 

The Guardian'ın Orwell ödüllü Orta Doğu muhabiri Martin Chulov'un aktardığına göre 'Umm Sayyaf' ismiyle de tanınan İbrahim, Bağdadi'nin yakalanması için ABD Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) ile Kürt yönetimi istihbarat yetkililerine IŞİD sığınak ve iletişim ağlarının tespit edilmesi konusunda yardımcı oluyor.

The Guardian'a konuşan IŞİD üyesi kadın, istihbarat teşkilatlarına Bağdadi'nin Musul'da saklandığı evin yerini söylediğini belirtti. Chulov'un aktardığına göre ABD hava kuvvetleri çevredeki sivil halkın kalabalığı sebebiyle evi vuramadı. 

İbrahim, terör örgütünün 2015'te öldürülen yöneticilerinden Fathi Ben Awn Ben Jildi Murad al-Tunis ile evliydi. İbrahim bu evlilik sayesinde IŞİD liderliğinde önemli rol oynadı; toplantılara ve tartışmalara hakkı olan nadir kadınlardan biriydi. İbrahim'in IŞİD'in en kan dondurucu saldırılarından bazılarında rol oynadığı da biliniyor.

Kürt güçleri tarafından yakalanan İbrahim'in idam cezasına çarptırılmasına karar verilmişti.