Dünya

Texas'ın kürtaj yasağı, bloke edildikten bir gün sonra geçici olarak tekrar yürürlüğe sokuldu

09 Ekim 2021 09:16

T24 Dış Haberler

ABD'de federal temyiz mahkemesi, cuma gecesi Texas'ın kürtajların neredeyse tamamını engelleyen yasasını geçici olarak tekrar yürürlüğe sokmasına izin verdi. Klinikler, bir gün önce eylül ayının başından bu yana ilk kez hizmet verebilmeye başlamıştı. 

Eski başkan Barack Obama tarafından atanmış ABD Bölge Yargıcı Robert Pitman, Biden hükümetinin açtığı davada Texas'ın kürtaj engellemesini anayasa ihlali olarak nitelendirerek eyaletteki kürtaj yasağını kaldırmıştı.

New Orleans'daki bir federal temyiz mahkemesi ise Texas'ın Cumhuriyetçi yönetiminin talebini kabul ederek dava incelenirken Pitman'ın kararını geçici olarak durdurdu.

Yasal sürecin uzaması durumunda kürtaj kliniklerinin kapanabileceği ve yasak kalksa bile Texaslıların yüzlerce kilometre yol gitmek zorunda kalabileceği konuşuluyor. 

Cumhuriyetçi Greg Abbott tarafından imzalanan eyalet yasasına göre, sağlık profesyonellerinin bebekte herhangi bir kalp aktivitesi tespit etmesi durumunda kürtaj yapılamayacak. Kalp aktivitesi genellikle hamileliğin 6. haftasında, birçok insan hamile olduğunu farkına varmadan önce meydana geliyor.

Yasa, 1973'te kürtajı yasallaştıran Roe v. Wade davasında alınan emsal karardan bu yana kürtaja karşı yürürlüğe sokulmuşların en serti olarak görülüyor.