Politika

TBMM'den ABD Temsilciler Meclisi'nin kararına ortak tepki

"Alınan karar açıkça tarihi gerçeklerin karartılması girişimidir"

30 Ekim 2019 17:25

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), ABD'nin Temsilciler Meclisi'nin aldığı 'Ermeni Soykırımı' kararına tepki göstererek, "Alınan karar açıkça tarihi gerçeklerin karartılması girişimidir" açıklamasında bulunuldu.

TBMM'de ABD Temsilciler Meclisi'nde, 29 Ekim'de çoğunlukla kabul edilen Ermeni Soykırımı karar tasarısı ile ilgili ortak bildiri yayımlandı. Bildiri şöyle:

"ABD Temsilciler Meclisinin, bir kısım çevrelerin sözde Ermeni Soykırım iddiaları bağlamında gündeme getirdiği tezleri sahiplenmesini, akıl ve vicdan sahibi üyelerin itirazına rağmen, bir karara dönüştürülmesini Türkiye Büyük Millet Meclis’i olarak esefle kınıyor ve reddediyoruz. Daha önceki yılarda da benzeri girişimler olmuş, temsilciler Meclisi'ndeki oylamalara bu şekilde düşmanca yansımamıştı. Geçen süre içinde değişen, tarihin belgeleri değil, Bugünün küçük çıkar hesaplarında boğulmuş utanç verici siyasi zihniyettir. Alınan karar açıkça tarihi gerekçelerin karartılması girişimidir. Türkiye her zaman bu tür iddialar karşısında arşivlerin açılmasını savunmuş, görevin tarihçilerde olduğunu belirtmiş, siyaseti soysuzlaştıran girişimlerin anlamsızlığını kin ve nefret doğrucu potansiyelini vurgulamıştır.

"Ne yazık ki Temsilciler Meclisi bu kararı ile aynı zamanda, Amerikan siyasetinin üzerinde oturduğu, 'kölelik karşıtı, insan hakları bildirgeleri' çizgisinde değil, aksine köleci, sömürgeci, çıkarcı emperyal siyaset istikametindeki mirasa bir katkıda daha bulunulmuştur.

"Türkiye'yi, her bir satırı ahlak, akıl ve tarihi bilgiler ışığında suç olan satırlarla yargılamaya cüret eden bu tavrın kaynağı hiç şüphesiz sadece kirli vicdan yüküdür. Öte yandan Türkiye'ye yaptırım uygulanması tehdidi ile alınan Temsilciler Meclis kararının nezdimizdeki anlamı sadece şantaj girişimidir. Türkiye hiçbir zaman şantaja boyun eğmemiştir. Bu kararı da tek vücut olarak şiddetle reddettiğini ilgili siyasetin sahiplerine bildiririz. Türkiye olarak artık bıçağın kemiğe dayandığını kuvvetle ifade ediyor, halklar arasındaki dostluğa katkı sunmak bir yana düşmanlığı körükleyecek bu türden kararların ucuz çıkar hesapları ile alan zihniyeti ve siyaseti şiddetle kınıyor, yok hükmünde sayıyoruz." .

Okunan tezkere görüşülerek AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti'nin oyları ile kabul edildi.

TIKLAYIN - "Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasa tasarısı" ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi

"Alınan karar açıkça tarihi gerçeklerin karartılması girişimidir" ifadeleri kullanılan bildiride kararın esefle kınandığı belirtildi.