Gündem

TBB’den ’yatırım karşılığında Türk vatandaşlığı' yönetmeliğinin iptali için Danıştay’a başvuru

13 Haziran 2022 16:51

Türkiye Barolar Birliği (TBB), yabancı para ile yapılan yatırım karşılığında Türk vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay’a başvurduğunu açıkladı. TBB’den yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin şartların kanun ile düzenlenmesini emretmektedir” denildi.

TBB, bugün yaptığı yazılı açıklamada, yabancı para ile yapılan yatırım karşılığında Türk vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin yönetmelik değişikliğinin iptali için Danıştay’a başvurduğunu duyurdu. TBB’nin konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Kanunda yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin düzenleme bulunmamaktadır"

“Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yürürlüğe konulan ve Türk Vatandaşlığı Yönetmeliği’nin 20. maddesinde getirilen düzenlemeler, belli bir miktardaki yabancı para ile taşınmaz alımı veya fon/bireysel emeklilik sistemine giriş gibi yatırımlar karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesi sonucunu doğurmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, vatandaşlığın kazanılmasına ilişkin şartların kanun ile düzenlenmesini emretmektedir. Bu çerçevede Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun ilgili hükümlerinde vatandaşlığın hangi hallerde kazanılacağı düzenlenmiş, buna ilişkin şartlar sınırlı olarak sayılmıştır. Kanunda, belli bir miktar yabancı para karşılığında fon/bireysel emeklilik sistemine giriş gibi yatırımlar yapmak yoluyla Türk vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.

"Yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a başvurmuştur”

Öte yandan dava konusu düzenlemede, devletle hukuki ve siyasi bağ ile bağlılığı ifade eden vatandaşlık kavramının yabancı bir para cinsinden bir değer ile karşılanması, vatandaşlık kavramını soyutlaştırmakta ve özünden uzaklaştırmaktadır. Dolayısıyla düzenlemeler gerek Anayasa’ya aykırılığı gerekse kanuni dayanaktan yoksun olmasının yanı sıra Türk Vatandaşlık Kanunu tarafından da benimsenen ‘vatandaşlığın gerçekliği’ ilkesine aykırılık teşkil etmektedir.

Bu hükümler yürürlükte kaldığı sürece, devlete bağlılık ilkesi bir yana bırakılarak para karşılığında vatandaşlık verilmesi sonucu ortaya çıkacak, bu da milletimizi telafisi güç hak kayıplarına uğratacaktır. Türkiye Barolar Birliği, bu nedenlerle söz konusu yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a başvurmuştur.” (ANKA)


AYM Başkanı: Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararları tartışmasız uygulanması gereken kararlardır

İsveç Başbakanı'ndan Türkiye açıklaması: Endişelerini ciddiye alıyoruz

İsrail'den vatandaşlarına "en kısa sürede İstanbul'dan ayrılın" uyarısı

TBB’den ’yatırım karşılığında Türk vatandaşlığı' yönetmeliğinin iptali için Danıştay’a başvuru

837 gazeteci ve 62 kurumdan gözaltında tutulan meslektaşları için ortak açıklama: Biz, meslektaşlarımıza tanığız; bu basın özgürlüğüne darbedir!

Ev sahibi Akşener, 6'lı masa toplantısı öncesi liderler turunda

EPGİS'ten motorin zammı haberine ilişkin açıklama: Bugün için herhangi bir ürüne zam beklentisi yoktur

Türkiye'nin Libya'ya asker göndermesine ilişkin tezkere TBMM Başkanlığı'na sunuldu

Cari açık nisanda 2,7 milyar dolar oldu
" />