Gündem

Taş Yapı - Kadıköy Belediyesi arasındaki tazminat davasında yeni gelişme

Tazminatın faiziyle birlikte ödenmesine karar kılan mahkemeye Kadıköy Belediye Başkanı'ndan tepki geldi

05 Nisan 2019 10:27

Mahkeme, 101 milyon 859 bin lira maddi tazminatın Kadıköy Belediyesi tarafından davanın açıldığı 2015 yılından bugüne faiziyle birlikte şirkete ödenmesine karar verdi. Şirket, karar daha ilçe belediyeye tebliğ edilmeden icra işlemi başlattı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Mahkeme yeni bir bilirkişi raporu istemeden 3 ayda alelacele karar verdi. Hukuk garabeti yaşıyoruz” dedi. 

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Taş Yapı, Kadıköy Belediyesi’ne, Kadıköy’ün en önemli arazilerinden Meteoroloji arsasına yaptığı “Four Winds” projesinin “hukuka aykırı ve keyfi eylemlerle” durdurularak zarara uğratıldığı iddiasıyla 4 yıl önce tazminat davası açmıştı. İstanbul Anadolu 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, şirketi haklı bularak ilçe belediyeyi 101 milyon 859 bin lira maddi tazminata mahkûm etmişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi kararı bozarak bu rakamı gene yüksek bir rakam olan 44 milyon 159 bin 487 lira olarak belirledi.

Yargıtay belediyenin bir kamu tüzelkişisi olduğunu belirterek işlem ve eylemlerinin kamusal nitelik taşıdığına dikkati çekti ve alt mahkemenin kararını bozdu. Bunun üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi Yargıtay’ın kararına uyarak ilçe belediyenin işlem yaparken kamu gücü kullandığını anımsattı ve 10 Ekim’de oy çokluğuyla kararı kaldırdı. Şirket kararın kaldırılmasına itiraz etti. Bunun üzerine dava İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne taşındı.

Mahkeme, geçen günlerde açıkladığı kararında eski bilirkişi raporuna atıfta bulunarak, “Davalı idarenin haksız ve hukuka aykırı eylem ve işlemleri nedeniyle davacı şirketin inşaatı zamanında bitirememesi, ilave krediler kullanmak zorunda kalması, inşaattaki bağımsız bölümlerin satılamaması nedeniyle öz finansmandan yoksun kaldığını” savundu. 101 milyon 859 bin TL maddi tazminatın ilk davanın açıldığı 2015 yılından itibaren işleyecek faiziyle birlikte ödenmesine 4 Mart’ta oy birliğiyle karar veren mahkeme istinaf yolunu açık bıraktı. Belediye kararı istinafa taşıyacak.