30 Nisan 2025 09:39
Güncelleme: 30 Nisan 2025 09:44
Yüzde 59’u madenlere ruhsatlı hale getirilen Muğla’da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yeni bir maden sahasını daha ihaleye açıyor. İhale ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Muğla’da çevre örgütleri ve halkın yoğun itirazlarına rağmen maden sahası açma uygulamaları sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), kentin farklı bölgelerinde yer alan ruhsatlı alanlarda yeni bir maden sahasının daha ihaleye açılacağını duyurdu.
İhale ilanı, 30 Nisan 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, II-B grubu küçük alan maden sahası, mücavirindeki mevcut ruhsat sahipleri arasında ihale edilecek. Sahalara ilişkin detaylar, en az 15 gün önceden MAPEG’in internet sitesinde ilan edilecek. Başvurular, ihalenin yapılacağı gün MAPEG Atilla Şinasi Özdemir Konferans Salonu’nda komisyona doğrudan yapılacak.
TEMA ve MAPEG verilerine göre, Muğla’nın yüzde 59’u madenlere ruhsatlı durumda. İl genelinde yüzde 29’luk alan ihale, yüzde 18’i işletme, yüzde 12’si ise arama ruhsatı aşamasında. Evrensel'de yer alan habere göre, ruhsatlılık oranları bazı ilçelerde dikkat çekici seviyelere ulaştı: Kavalıkdere’nin yüzde 90’ı, Köyceğiz’in yüzde 87’si, Dalaman ve Beyağaç’ın yüzde 83’ü, Muğla Merkez’in yüzde 81’i maden sahalarına ruhsatlı.
Tarım alanlarının yüzde 48’inin ve meraların yüzde 35’inin madenlere açıldığı Muğla’da, Büyükşehir Belediyesi’nin önceki başkanı Osman Gürün, ilin yüzde 68’inin ormanlarla kaplı olduğunu, bu alanların yüzde 65’ine maden arama ruhsatı verildiğini açıklamıştı.
Maden faaliyetlerine karşı yöre halkının tepkisi büyüyor. Milas, Menteşe ve Yatağan ilçelerinde orman alanlarına maden ocağı açılması amacıyla başlatılan ÇED süreçlerine tepki gösteren yurttaşlar, birçok noktada nöbet eylemleri düzenliyor.
Yatağan’a bağlı Eskihisar Mahallesi’nde yapılması planlanan maden projesine “ÇED gerekli değildir” kararı verilmesine karşı çıkan yurttaşlar, bu karara karşı bakanlığa başvuru yaparak projenin iptalini talep etti.
Yerel çevre örgütleri ve halk, maden ve enerji projelerinin tarım alanlarına, meralara ve ormanlara geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini belirterek, yeni ihale kararlarının iptal edilmesini istiyor.
© Tüm hakları saklıdır.